10 °C

Три села ще имат нов водопровод, за канализация - ще чакат

Около 50 км водопровод ще бъде подменен в три села на Първомайска община – Искра, Езерово и Крушево. Проектите се финансират от Оперативна програма „Развитие на селските райони, мярка 321. Общата стойност е 10,5 млн лева без ДДС. Вече старата мрежа етернитови тръби ще бъде подменена с полиетиленови, които са с гарантиран по – дълъг живот. Кметовете на трите населени места не можаха да бъдат категорично на колко точно години са водопроводните мрежи, но предполагат, че са на около 50. Кметът на село Искра – Димитър Несторов каза, че от идейна фаза до първата копка са изминали 6 години. В неговото село ще бъдат подменени 23 км водопроод. В Езерово и Крушево проектите предвиждат приблизително по 13 км подменени тръби.

Във всяко от селата беше направена „първа копка”. Въпреки въодушевлението от новото начало, жителите на селата задаваха и въпрос, който звучи резонно за тях, но на който европейските чиновници не дават отговор: Защо заедно с подмяната на водопроводната мрежа не се изгражда и канализация за отпдните води . Според тях разделянето на тези дейности е излишно и единствено увеличава разходите, които в крайна сметка плащат данъкоплатците.

Кметът на общината Ангел Папазов уточни, че за сега се извършва подмяна на водопроводната мрежа на всички населени места в общината, защото това позволяват отворените програми в този период. Едновременна подмяна на канализация и водопровод са проекти за селища с над 2000 жители, а селата, не са толкова големи. Предстои реализирането на подобни проекти за водопроводите в Татарево, Виница, Буково и се работи по разработка на проект за Караджалово и Драгойново.

Градоначалникът изрази надежда в скоро време да бъдат отворени програми, които да позволят подмяна и на канализацията в по – малките населени места..

 

Изпълнител на дейностите по проекта е GP груп – фирма специализирана в изграждането на инфраструктурни обекти. Срокът за приключването на подмяната е 4 месеца за най – голямото село – Искра и 3 месеца за Езерово и Крушево. За трите проекта ще отговаря Константин Липоев.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Из
  избирател
  13 -2
  14:45, 5 мар 2015
  а Татарево каде е в схемата а и избори наближават кога ще имаме канализация само обещания преди избори
 • 2
  Kr
  krushevec
  3 0
  15:25, 7 мар 2015
  браво раде само така. продължавай да ни лъжеш и крадеш ние и такава си те обичаме.
 • 3
  Ох
  оха
  0 0
  18:50, 8 юни 2015
  Нормално е да искат и там хора живеят и си плащат данаците,не само в София.Айде да направим София за чудо и приказ,а по селата хората да живеят като скотове?

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
23 окт 2020
Последни новини