17 °C

Три села ще имат нов водопровод, за канализация - ще чакат

Около 50 км водопровод ще бъде подменен в три села на Първомайска община – Искра, Езерово и Крушево. Проектите се финансират от Оперативна програма „Развитие на селските райони, мярка 321. Общата стойност е 10,5 млн лева без ДДС. Вече старата мрежа етернитови тръби ще бъде подменена с полиетиленови, които са с гарантиран по – дълъг живот. Кметовете на трите населени места не можаха да бъдат категорично на колко точно години са водопроводните мрежи, но предполагат, че са на около 50. Кметът на село Искра – Димитър Несторов каза, че от идейна фаза до първата копка са изминали 6 години. В неговото село ще бъдат подменени 23 км водопроод. В Езерово и Крушево проектите предвиждат приблизително по 13 км подменени тръби.

Във всяко от селата беше направена „първа копка”. Въпреки въодушевлението от новото начало, жителите на селата задаваха и въпрос, който звучи резонно за тях, но на който европейските чиновници не дават отговор: Защо заедно с подмяната на водопроводната мрежа не се изгражда и канализация за отпдните води . Според тях разделянето на тези дейности е излишно и единствено увеличава разходите, които в крайна сметка плащат данъкоплатците.

Кметът на общината Ангел Папазов уточни, че за сега се извършва подмяна на водопроводната мрежа на всички населени места в общината, защото това позволяват отворените програми в този период. Едновременна подмяна на канализация и водопровод са проекти за селища с над 2000 жители, а селата, не са толкова големи. Предстои реализирането на подобни проекти за водопроводите в Татарево, Виница, Буково и се работи по разработка на проект за Караджалово и Драгойново.

Градоначалникът изрази надежда в скоро време да бъдат отворени програми, които да позволят подмяна и на канализацията в по – малките населени места..

 

Изпълнител на дейностите по проекта е GP груп – фирма специализирана в изграждането на инфраструктурни обекти. Срокът за приключването на подмяната е 4 месеца за най – голямото село – Искра и 3 месеца за Езерово и Крушево. За трите проекта ще отговаря Константин Липоев.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Из
  избирател
  13 -2
  14:45, 5 мар 2015
  а Татарево каде е в схемата а и избори наближават кога ще имаме канализация само обещания преди избори
 • 2
  Kr
  krushevec
  3 0
  15:25, 7 мар 2015
  браво раде само така. продължавай да ни лъжеш и крадеш ние и такава си те обичаме.
 • 3
  Ох
  оха
  0 0
  18:50, 8 юни 2015
  Нормално е да искат и там хора живеят и си плащат данаците,не само в София.Айде да направим София за чудо и приказ,а по селата хората да живеят като скотове?

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
26 май 2020
Последни новини