"Шипка не е музейна експозиция, а олово, стомана и пролята кръв"

вече от 10 000 граждани по данни на полицията изкачиха днес връх Шипка с автомобили, велосипеди или пеша, за да се поклонят пред паметта на загиналите за свободата.

Връх Шипка не е музейна експозиция, а олово, стомана и пролята кръв, каза в словото си на площада под върха вицепремиерът Томислав Дончев.

Панихидата в памет на загиналите воини и опълченци отслужи Великотърновският митрополит Григорий в съслужие с габровски свещеници. В тържествения митинг участваха областните управители на Габрово и Стара Загора, руски дипломати, народни представители, кметове.

На паметника на Свободата на връх Шипка, до който водят 894 стъпала, с военен ритуал предстои да бъде отдадена почест и да бъдат поднесени венци и цветя.

В ритуала участват почетна рота, военен оркестър и войници-венценосци - общо 150 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада с командир бригаден генерал Димитър Шивиков.

На прохода "Шипка", в посока към площада, се е образувала 10-километрова колона от коли и много граждани, които не успяха да стигнат навреме за тържеството.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини