Надежда Нейнски: Бях жертва на назидателна Русия като Немцов!

Демократичното развитие на Русия е нещо, което със сигурност ще се случи
"Самата аз си спомням преди години, когато като министър бях поканена на посещение в Русия и заради политиката на нашето правителство тогава, която беше силно прозападна, насочена към стремежа на България за членство в НАТО и ЕС, аз си спомням, че самолетът тогава наказателно беше държан във въздуха, така че подобни назидателни акции, аз самата съм била обект на такава и знам какво означава. В този смисъл тази опасност по никакъв начин не е преминала. Напротив, бих казала, с влошаването на ситуацията и с последните събития около кризата в Украйна тази опасност става много по-видима”. Това заяви бившият външен министър в правителството на Иван Костов - Надежда Нейнски по повод убийството на Борисов Немцов.

"С Немцов сме се виждали само веднъж преди 10 години в Москва. Още тогава той беше човек, който имаше непримиримост към фалша и стремежите на Русия да контролира голямата част от бившите територии, които принадлежаха към СССР. Той имаше будна мисъл и много нестандартно чувство по отношение на необходимостта Русия да се превърне в демократична държава", каза още Нейнски пред БНР.

По думите й за самата Русия един такъв човек ще остави много сериозна диря в нейната трудна и неравна битка за свобода и демокрация, добави тя. Нейнски изрази скептицизма си по отношение на това дали Русия би допуснала международна намеса в разследването на убийството на Немцов:

За тях това в голяма степен ще означава недоверие към обективността на разследването. Нещо, което и Путин, и властта в Русия ще разграничи. Това личи и от начина, по който те реагираха на самото събитие. По-тревожното е атмосферата, която дава възможност в Русия да се извършват подобни политически разстрели. Споделям вижданията на мнозина, че едва ли може да се говори за пряка намеса на президента в едно такова убийство, обаче атмосферата, която е създадена на непоносимост към чуждото мнение, на агресия към онези, които си позволяват да оспорват властта на Кремъл, е онова, което прави възможни подобни убийства.

Демократичното развитие на Русия е нещо, което със сигурност ще се случи. Въпросът е кога и как ще се случи, обясни Нейнски.Тя изрази надежда опозицията в Русия да се консолидира след убийството на Немцов.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини