Властта орязва парите на болниците

Бюджетите на болниците вече ще се определят за всеки месец на базата на сложна методика, която предстои да бъде гласувана от Министерския съвет. Според нея от 1 март надзорният съвет на касата ще подписва анекси с директорите на лечебните заведения, в които е посочено точно с колко средства ще разполагат например през април. Парите обаче няма да може да надхвърлят 95% от тези, които болницата Х е получила за същия месец предишната година. Освен това вече няма да се плаща за дейност над определения лимит.

 Това на практика означава, че бюджетът на лечебните заведения ще бъде орязан с повече от 5%. Или ако „Св. Екатерина“ е получавала средномесечно за 2014 г. около 2,5 млн. лева, през тази година всеки месец касата ще пести само от бюджета за тази болница по 125 хил. лева. „Обаче аз не мога да връщам пациенти, пък било то и само 5%, защото това означава смърт за тези 5%“, коментира директорът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Той се надява НЗОК да подхожда индивидуално към лечебните заведения, отчитайки реално извършената работа и спецификата на отделните клиники.

 Директорите в цялата страна са притеснени и се готвят за бунт през април, научи „Преса“. Те се опасяват както от политически натиск, така и от невъзможност да обслужват пациентите си. Ако методиката бъде приета, те ще съдят касата във Върховния административен съд, позовавайки се на дело от 2002 г. по същия казус, спечелено тогава от частна лаборатория.

 Според запознати мярката се налага, тъй като здравният министър д-р Петър Москов е обещал на премиера Бойко Борисов да не се стига до искане за актуализация на бюджета на касата и болниците да се вместят в определените им пари за здраве през 2015 г., които са 1,4 млрд. лева. Това е с близо 100 млн. лева по-малко от 20

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини