Касим Дал бил ”разработван”, наказани са полицаи

Атанас Атанасов заяви, че висши полицаи са наказани за подслушване на Касим Дал. Разработвана била цяла партия от протестите срещу кабинета "Орешарски".
Пред bTV депутатът от Реформаторския блок и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред обясни, че за подслушването на лидера на партия "Свобода и достойнство" е информиран служебният министър Георги Близнашки.

Била е извършена проверка от инспектората на МВР.

"Наказани са четирима - бившият шеф на Националната полиция Тодор Гребенаров и трима негови подчинени", обясни Атанасов.

По думите му, Гребенаров е наказан за злоупотреба при прилагане на СРС - поискал използването им срещу лидера на "Свобода и достойнство".

"Не е отделни протестиращи да са били подслушвани и проследявани. Цяла партия, участвала в протестите, беше разработвана чрез прилагане на СРС-та. Както в историята с „Червеи”, така и тук, постъпва анонимен сигнал. Главният секретар Лазаров е разпоредил да се работи по него и моментално са включени разузнавателни средства по отношение на Касим Дал", обясни Атанасов, цитиран от "Фокус".

По думите му обаче в сигнала не е споменато името на Дал.

Трите места, където агенти на ДАНС са действали по разработката срещу него, са Бургас, Варна и Шумен. По думите на Атанасов, това са местата, където Дал е пробил бастиона на ДПС.

Депутатът припомни, че партията на Дал е учредена, след като са се отцепили от ДПС и когато ДПС са били на власт - основният оперативен интерес е бил именно към техните отцепници, защото ерозират партията.

„Ето категорично доказателство за това, че хора, които са участвали в съпротивата срещу марионетното правителство на Орешарски, бяха следени и бяха контролирани”, каза още ген. Атанасов.

Миналото лято той съобщи, че Дал е бил подслушван заради анонимен сигнал в МВР за готвено от него покушение срещу Лютви Местан и Делян Пеевски. Атанасов тогава показа и сигнал, които получил на пощата си.
През пролетта пък депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов заяви, че МВР подслушва Дал.

Именно Атанасов първи разкри за разработката "Червеи" и че са подслушвани протестиращи срещу кабинета "Орешарски". Прокуратурата обаче обясни, че протестиращи не са подслушвани, но незаконно подслушване е имало.

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров разкри и за разработка “Таласъми”- срещу служител от МВР е имало разследване, по което е имало подслушване.

Локомотивен машинист

По повод коментар на бившия шеф от ДС Димитър Иванов, че Атанасов е локомотивен машинист и иска да стане шеф на ДАНС, затова опитва да дискредитира настоящия й шеф Владимир Писанчев, депутатът от РБ заяви:

"Не се срамувам, че две години съм бил локомотивен машинист. Димитър Иванов, наречен Гестапото, е завършил школата в Симеоново за Държавна сигурност. Този човек е част от репресивния апарат на ДС".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини