”Ислямска държава” отвлече 90 християни в Сирия

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е отвлякла най-малко 90 християни в Североизточна Сирия.
Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че джихадистите са похитили рано тази сутрин десетки последователи на Асирийската източна църква от села близо до град Тел Хмар, в провинция Хасака, предаде БТА.

Според друга неправителствена организация, цитирана от Асошиейтед прес, християните - между 70 и 100 души, били пленени вчера.

Масовото отвличане е извършено на фона на офанзивата, предприета в неделя от кюрдските сили в Североизточна Сирия срещу джихадистката групировка.

Пешмергите успяха да прогонят бойците на "Ислямска държава" от двайсетина села в провинция Хасака, а вчера многонационалната коалиция срещу ИД е нанесла 25 въздушни удари по цели в Сирия и Ирак.

Преди седмица Египет предприе авионападения срещу предполагаеми цели на "Ислямска държава" в Либия, ден след като групировката разпространи видеозапис с екзекуцията на 21 египетски християни (копти).

По-късно египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и френският президент Франсоа Оланд призоваха за заседание на Съвета за сигурност на ООН и за нови мерки срещу терористичната групировка.

Разузнавателни агенции на САЩ пък съобщиха, че въпреки усилията на Запада чуждестранни бойци се стичат към Сирия и Ирак, за да се присъединят към екстремистите. Според оценките там се намират около 20 000 чуждестранни бойци, включително най-малко 3400 европейци. Смята се, че около 100 бойци в Сирия са родом от САЩ.

Разбиха мрежа в Испания за набиране на жени-бойци

В Испания бе разбита мрежа за вербуване чрез Фейсбук, главно на млади жени, за групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес. Арестувани са четирима души, двама от които в испанския анклав Мелиля в Мароко.

Двамата задържани в Мелиля са отговорни за създаването и администрирането на няколко интернет платформи за разпространение на всякакви пропагандни материали, по-специално за ИД, се казва в изявление на испанското вътрешно министерство.

"Наблягало се е на вербуване на жени, които след индоктриниране са се присъединявали към тази групировка в конфликтни зони", се казва още в изявлението.

През последните месеци Испания разби няколко подобни мрежи, по-специално в испанските анклави Сеута и Мелиля в Мароко, които са единствените сухопътни граници между Европа и Африка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини