Жена роди 13 седмици след смъртта си

13 седмици, след като е била диагностицирана с мозъчна смърт 31-годишна жена стана майка. Невероятният случай е регистриран в Унгария.

Жената е била бременна в 15 г.с. седмица, когато се почувствала зле в дома си. Тя била хоспитализирана със симптоми на инсулт и оперирана, но независимо от усилията на лекарите изпаднала в мозъчна смърт. Плодът бил жив и нямал никакви отклонения в развитието си. Затова било решено жената да бъде включена към системи, които да поддържат живота ѝ – апарат за изкуствено дишане и поддържане на сърдечната дейност.

„Когато разбрахме, че не сме в състояние да спасим живота на майката, осъзнахме, че има още един пациент, който може да спасим: детето, което беше на 15 седмици, при това напълно здраво”, разказва водещия лекар на случая.

Детето имало всички шансове да се роди здраво и да води пълноценен живот. Лекарите възнамерявали да запазят бременността поне до 24 г.с. Започнала нова борба за живот, която би могла да утеши бащата и семейството, загубили близък човек.

До момента са били известни броени подобни случаи и на медиците предстояла непрекъсната борба в продължение на месеци. Хормоналният баланс на майката бил поддържан денонощно.

На 20-та седмица от бременността семейството дало име на детето. Това дало нови сили на медицинския екип. Веднага след това в организма на майката започнал да се развива сепсис, който бил успешно овладян.

„Провървя ни, защото инфекцията започна да се развива през втората половина от бременността, когато лекарствата вече не вредят на здравето на детето, затова използвахме най-ефективните медикаменти.”, разказват лекарите.

Медицинските сестри непрекъснато разговаряли с детето, пускали му музика и радио, за да може да чува човешки глас и музика. Бащата, дядото и бабата галели корема на майката и също разговаряли с бебето.

Детето се родило с цезарево сечение на 27-та седмица от бременността с тегло 1420 гр. Следващите 10 седмици то прекарало в интензивното отделение на неонатологията и било изписано напълно здраво.

Вместо да спре поддържащите живота на майката системи, семейството решило да дари органите ѝ за трансплантация. Нейният черен дроб, панкреас и сърце били дадени на нуждаещи се пациенти.

Това е първият случай в историята на медицината, когато бременността продължава повече от 90 дни след смъртта на майката.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини