Смените по върховете на БНБ ще са през август и септември

През август - септември ще се разплете възелът с назначенията по върховете на БНБ, чийто управител е нежелан от управляващите, а постът на подуправител, отговарящ за банковия надзор, е вакантен. Това се разбира от думите на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) в интервю за "24 часа".

След като сегашният управител на БНБ Иван Искров предложи за банковия надзор заместника си Димитър Костов, но коалиционните партньори от Реформаторския блок не го подкрепиха, ГЕРБ също оттегли подкрепата си за него. По думите на Стоянова, за ГЕРБ не е добре да поеме политическата отговорност за назначаването на Костов при липсата на политически консенсус. Мандатоносителят ще се възползва от възможността в закона за БНБ, който позволява да се направи нов избор на управител и подуправител три месеца преди изтичането на мандата на Искров през октомври, поясни тя. 

По думите на Менда Стоянова все още няма номинации и споменаването на имена е спекулация. 

Тя съобщи, че Министерският съвет подготвя проектозакон за преструктуриране на банки, който ще позволи по-голяма гъвкавост на решенията за проблемни банки, съхраняване на активите и разработка на оздравителни планове. 

Предстои и ново затягане на регулациите на фирмите за бързи кредити, защото  независимо от т. нар. поправка "Гечев и Кадиев" отново имало сигнали за лоши практики. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини