Датската полиция установи самоличността на терориста

Датската полиция е установила самоличността на предполагаемия извършител на нападенията в Копенхаген, но засега не посочва името му, предава DPA.
Началникът на полицията в датската столица Торкилд Фогде съобщи, че е намерено оръжие, което се смята, че е било използвано при първата стрелба срещу мястото, където се провеждала беседа за свободата на словото. Началникът на службите за сигурност Йенс Мадсен изтъкна, че мъжът е бил известен на службите, но няма конкретни данни да е пътувал в Сирия или Ирак. Националността му не бе уточнена, само беше посочено, че е родом от Копенхаген, уточнява AFP.
Смята се, че човекът, убит от полицията след двете нападения в Копенхаген, е искал да имитира атентатите в Париж през януари, съобщиха източници от следствието.
Мъжът, който беше обявен за издирване, е на възраст между 25 и 30 години. Той беше убит от полицаи, след като откри огън по тях в района на железопътната гара „Ньорепорт", в работническия квартал „Ньоребор", часове след стрелбата по културен център и синагога в датската столица.
При нападенията загинаха двама души, а петима полицаи бяха ранени.
Млад евреин е убит, а двама полицаи са получили огнестрелни рани при второ нападение в Копенхаген миналата нощ. Инцидентът е станал близо до синагога в района Норрепорт. По време на атаката, в синагогата се е провеждала религиозна церемония, а убитият младеж е стоял на вратите и е бил отговорен за допускането на хора в храма. Нападателят е избягал пеша.
Часове по-рано въоръжен уби 40-годишен мъж и рани трима полицаи, след като откри стрелба по време на дебат „Изкуство, богохулство и свободата на изразяване", провеждан в северната част на Копенхаген. Той също е успял да избяга. Според присъстващи нападателят е крещял на арабски.
Шведският карикатурист Ларс Вилкс, който е под полицейска защита заради карикатурите си на пророка Мохамед, е бил сред организаторите, но не е ранен. Френският посланик също е присъствал на събитието.
По-късно мъж е открил огън срещу представители на датската полиция в района на гара „Норебрьо". При ответен огън мъжът е убит.
„В момента полицията разследва дали убитият е свързан със стрелбите в Крудтоенеден и Кристалгаде" , се посочва в съобщение на копенхагенската полиция.
Според няколко информационни агенции, нападателят е бил забелязан в кафене в центъра на града, след което е започнала гонитба и е станала престрелката. Минути след това AFP дори информира, че предполагаемият терорист е бил убит.
Веднага след първото нападение датският премиер Хеле Торнинг-Шмит заяви, че това е терористичен акт. „Дания днес стана жертва на циничен акт на насилие. Всичко ни кара да вярваме, че стрелбата е била политическо нападение и преди всичко терористичен акт", каза Торнинг-Шмит.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европа е потресена. „Нашата решителност в борбата срещу екстремизма само се засили след случилото се. Ние ще се противопоставим на заплахата заедно", заяви Туск.
По неговите думи терористичното нападение е насочено срещу свободата на словото и свободата на себеизразяване. Туск изрази съчувствие и подкрепа към народа на Дания и към близките и роднините на загиналия и пострадалите.
България категорично осъжда стрелбите в Копенхаген, отнели човешки живот и ранили невинни граждани, се казва в изявление на министър Даниел Митов по повод стрелбите в Копенхаген, разпространено от пресцентъра на МВнР. Това е поредният терористичен акт, насочен срещу една от нашите най-висши ценности - свободата на словото. Няма да позволим страхът да завладее Европа. Изказваме нашите дълбоки съболезнования и съчувствие към датския народ. В този момент на изпитание ще останем единни срещу екстремизма и насилието и ще им се противопоставяме с всички демократични средства, се посочва в документа.

Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хас-сан докан
    5 -1
    15:43, 15 фев 2015
    Какво ви трябва самоли4ност,нали сте го пратили при алаха.По бързата процедура
Последни новини