Испанската лява партия "Подемос" провежда демонстрация в Мадрид

Насърчена от победата на гръцката радикална левица СИРИЗА на парламентарните избори, испанската партия "Подемос" организира днес голяма демонстрация в Мадрид и така поставя началото на една наситена с избори година в Испания, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.

През май "Подемос" ще се представи на областните избори. В края на годината в страната са насрочени парламентарни избори, които лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас, 36-годишен бивш преподавател по политически науки, иска да спечели.

Само за няколко месеца "Подемос" оглави социологическите допитвания в Испания и изпревари опозиционната Социалистическа партия. В някои изследвания партията беше поставена дори пред управляващата консервативна Народна партия.

Демонстрацията днес в Мадрид е на площад Пуерта дел Сол. Там се роди Движението на възмутените в разгара на икономическата криза, от което пък се роди "Подемос". За участие в демонстрацията се очаква да пристигнат с коли, автобуси и влакове поддръжници от цялата страна.

Митингът се организира в момент, в който испанската икономика се съживява, но безработицата все още е висока - 23% от активното население.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини