НС почете с едноминутно мълчание паметта на Желю Желев

"Отиде си символът на демокрацията", "Замина си символът на това, че в България никога промените не се изродиха в напрежение", "Един от хората, благодарение на които с всички неудачи по пътя, поне от пътеката на демокрацията и на гражданския мир никога не сме се отклонили". Така народни представители описаха президента Желю Желев (1990-1997), който почина днес, пред журналисти в кулоарите на парламента.

"Това е президентът, чиято държавническа дейност ще свързваме с началото на демократичните процеси в България", заяви от трибуната председателят на Народното събрание Цецка Цачева и добави, че той е бил безкомпромисно предан на свободата и демокрацията. След това депутатите почетоха паметта на Желев с минута мълчание.

"Президентът Желю Желев ще остане в историята като един от хората, благодарение, на които не сме се отклонили от пътеката на демокрацията. Желю Желев е символ на това, че в България промените не се изродиха в напрежение", заяви пред журналисти съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев.

По думите му Желев ще остане в българската история като един от хората, благодарение на които с всички неудачи по пътя, които сме имали, и с всички провали, поне от пътеката на демокрацията и на гражданския мир никога не сме се отклонили. "Мисля, че неговата роля за това е повече от определяща. Той е символ на това, че в България никога промените не се изродиха в напрежение – било между етноси, било между политически течения или граждански групи", посочи Радан Кънев.

Председателят на ДПС Лютви Местан посочи в кулоарите, че членовете и на симпатизантите на партията искрено обичаха д-р Желев, защото макар той да бе основател и първи председател на СДС, по-късно като президент той се издигна до висотата да бъде президент на всички български граждани. "Той беше един истински обединител на нацията. Аз днес не съм в състояние да изредя всички заслуги на д-р Желев, ще кажа обаче нещо много искрено и синтезирано. Ако има български политик, символ на демокраята, това е точно д-р Желев", добави Местан.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че "с всички особености на времето, в което живееше Желев, като историк мога да кажа, че той беше човек, който се опитваше по някакъв начин да търси компромис и разумното действие". "За всеки, който се занимава с политика, може да се каже всичко.

Редно и нормално е да си спомняме полезните неща, които се случиха по негово време - опитите да се успокои обществата, ако щете дори, че по негова инициатива България влезе активно в балканската политика - с признаването на Македония на практика България показа, че има амбиции да има роля на Балканите", заяви Каракачанов и добави, че тази амбиция не е била защитена от следващите политици. Според него българите могат да запомнят Желев като един спокоен човек, без излишна идеологизация, въпреки че времето беше крайно идеологизирано и време на противопоставяне.

"Една изключителна личност обществено ангажирана, която участва в прехода и въпреки политическите му позиции, които не винаги могат да бъдат споделяни той беше почтен човек, който искаше добро бъдеще на България. Вечна му памет", посочи пред журналисти лидерът на БСП Михаил Миков.

Източник: http://novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини