Албания подкрепя стабилността и суверенитета на Македония

В речта си пред македонския парламент председателят на албанския парламент Илир Мета се спря специално на двустранните отношения, предаде БГНЕС.

Той изтъкна, че е дошъл Скопие, за да изрази ясно послание за искрено приятелство и да потвърди, че Албания, като съсед и като страна-членка на НАТО, напълно и неотклонно подкрепя Македония по нейния път към евроатлантическите интеграция. Според него, за изграждането добросъседство трябва да се работи за увеличаване на взаимното доверие. "Убедени сме, че пътят на разбирането и положителното сътрудничество е израз на волята на народите, които ние представляваме. А народите ни искаха и искат, мир, сътрудничество и просперитет", добави Мета.

Той увери, че Албания и албанския народ подкрепят стабилността, суверенитета и икономическото развитие на Република Македония. "Ние споделяме визията на нашите съюзници, че Македония, нейната стабилност и суверенитет, са съществена необходимост за траен мир в допълнение към напредъка на целия наш регион. И за това сме и сме готови да дадем нашия принос", посочи Мета.

В същото време той каза, че трябва да се положат още усилия за изграждането на устойчиви мостове на сътрудничество. Гостът подчерта, че македонците и албанците са известни на Балканите като майстори на каменните мостове, които не поддават във времето.

"Нашите политически класи, трябва да следват с още повече страст тези дарове на нашата обща история. Защото философията на мостовете, които свързват планини и народи, където се осигурява общуването, обмена и сътрудничеството, е победителната философия на Европа, която миналия век преживя две световни войни. Войни, които през съвременна призма на ЕС, изглеждат абсурдни", заяви Мета.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини