МЗ: 227 са нападенията над медици през 2014 г.

Министерство на здравеопазването публикува официална справка за нападенията над медици през 2013 и 2014 г., според която за миналата година те са 227.
Таблицата с данните бе оповестена малко, след като лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ДПС започва консултации за вот на недоверие, ако здравният министър Петър Москов не подаде оставка.

Местан обвини здравния министър, че е излъгал, като е обявил от парламентарната трибуна, че за 11 месеца през 2014 г. случаите на нападения над лекари и медицински служители са 225. Според справка, предоставена на ДПС от вътрешния министър, атаките били само 17.

От официалната справка на МЗ, която е публикувана на сайта на ведомството, обаче е видно, че през 2013 г. общият брой на нападенията е 145, а от началото на 2014 г. до 9 декември общият брой е 227.

И през двете години най-много атаки е имало срещу медици в област Бургас, като осъдени няма. През 2013 г. са регистрирани общо 67 инцидента, от които 10 с материални щети и здравословни проблеми на екипите. Година по-късно нападенията вече са 142, от които 40 с материални щети и здравословни проблеми за медицински служители.

На второ място е София-регион, където през 2013 г. е имало 21 случая на нападения срещу медици, а от началото на 2014 г. до 9 декември - 19.

Трета в "черната статистика" е област Враца, където за 2014 г. нападенията са двойно спрямо 2013 г. - 13 към 7.

Последният случай на нападение над медик бе в Перник. Преди коледните празници лекар от Центъра за спешна помощ в областния град бе нападнат и бит, като агресията е предизвикана след настояване медикът да съживи починала жена.

В началото на декември м.г. в ботевградското село Врачеш пък екип на Спешна помощ с дежурния лекар-ординатор д-р Ирена Маринова бе нападнат и бит с части от скутер от двама роми. Лекарката бе с няколко шева по главата и в шок.

Медиците в страната вече заявиха, че подкрепят усилията на здравния министър да гарантира сигурността им, главно в ромски махали, където често са нападани и бити. Те защитиха Петър Москов от обвиненията в ксенофобия.

В края на юни 2013 г. Народното събрание прие единодушно промени в Наказателния кодекс, с които нападение срещу медицински лица ще се осъжда с "лишаване от свобода". Посегателството се приравнява с причиняване на телесна повреда на полицай, съдия, прокурор, следовател и други длъжностни лица.

Нападението ще се наказва със затвор до три години при лека телесна поведа и до 10 г., ако поражението е тежко.

За медицински лица бяха определени лекари, стоматолози, акушери, магистър фармацевти и медицински сестри.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини