Миков: Протегнатата ръка на Първанов цели противоречия в БСП

Михаил Миков коментира, че в заявката на АБВ за партньорство очевидно става въпрос за декларативно изявление, чиято цел е да създаде противоречия в БСП.
В събота лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че партията му подава ръка на БСП и всички леви партии за местните избори наесен. Според него е възможно АБВ да си сътрудничи на места с БСП. Той обясни, че са готови да обсъждат смесени или отделни листи.

Днес обаче лидерът на БСП заяви след заседание на партийното ръководство, че въпросът за възможните партньорства на местните избори все още не е на дневен ред, но на първо място ще започнат разговорите с партньорите от "БСП лява България", предаде БТА.

Според Миков много трудно биха се постигнали политически партньорства с партия (АБВ), която участва в дясно управление и най-вече гласува за десни мерки, защото това би било крайно безпринципно.

"Не може да отнемеш на работещите бедни тези 408 лв. облекчение от облагането на минималната заплата и да твърдиш, че си социален коректив. Не може да подкрепиш замразяването на всички социални плащания - на майките, на първолаците, на хората с увреждания, и да говориш, че си за демографска политика", критикува председателят на левицата.

По думите му БСП ще търси конкретни партньорства в местните избори, но това ще стане след решения на нейните органи, а не с изявления на един или друг неин представител.

Той добави, че партнирането не е абстрактен въпрос и той ще възникне някъде в началото на есента, когато се подреждат листите за общински съветници.

"Моментът е твърде ранен, за да се говори за коалиции. Разбира се, по никакъв начин не бива да се игнорира "Движение 21", каза още в отговор на въпрос Миков.

Вчера обаче Мая Манолова от БСП заяви, че ако левицата иска да спечели предстоящите избори, трябва да търси път към обединение и вместо да гори мостове, трябва да създава такива. Депутатката коментира, че имат един основен политически опонент - ГЕРБ и Реформаторския блок, така че партньорството със всички останали формации е приемливо, когато е в интерес на гражданите.

За политиките на правителството

По повод "засилената външнополитическа активност" у нас в последната седмица - посещенията на Джон Кери и Филип Хамънд, Михаил Миков коментира, че очевидно става въпрос за "наградно посещение" в България на държавния секретар на САЩ по повод спирането на трите големи инфраструктурни проекта.

"Настояваме правителството да поддържа балансирана външна политика, която да държи сметка на първо място за интересите на България", добави лидерът на БСП.

БСП замисля национален форум-дискусия по проблемите на бежанския поток, която да се състои в някоя гранична община, най-вероятно в Харманли.
От партията вече поискаха премиерът лично да поеме координацията на институциите по темата и очакват президентът също да се произнесе по въпроса с бежанците.

От БСП изразиха и тревога от прогнозата на Европейската банка за развитие за икономическата ситуация в България и коригирането надолу на прогнозния ръст на БВП.

Относно предложената съдебна реформа, Миков коментира, че вътре в управляващата коалиция се оказва, че има сблъсък и спорове.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини