Калфин предложи нов пенсионен модел

МТСП предлага общата осигурителна тежест да се увеличи през следващите 12 години с 4,5 на сто, като плавно нарастват осигуровките за пенсии и безработица.
Възрастта за пенсиониране да достигане 65 години - през 2029 г. за мъжете и през 2037 г. за жените трета категория труд, предлага министър Ивайло Калфин.

Това той разкри след проведени консултации със социалните партньори, цитиран от БНР.

Калфин предвижда в следващите 12 години вноската за пенсия да нараства с по 0,5 на сто през година и с по 0,2 на сто тази за безработица също през година. Така през 2027 година вноската за пенсия ще се повиши от сегашните 17,8 на сто на 21,3 на сто, а тази за безработица от сегашния 1 процент ще стане 2 процента.

По думите на Калфин ефектът от плавното нарастване на вноската за фонд "Пенсии" ще даде допълнителни приходи в НОИ в размер на около 1,1 млрд. лв. до 2027 г., а годишно приходите ще бъдат 200 млн. лв. повече.

Калфин изчисли, че за работодател, който осигурява работник на 1000 лева, ако влезе тази схема, през следващата година, месечно трябва да внася по три лева повече за осигурителната вноска на работник, а работникът да внесе два лева.

Това би освободило годишно, след като влезе в сила до 2027 година, разход от около 200 милиона годишно, а тогава да се натрупа 1 милиард лева в НОИ, каза вицепремиерът, цитиран и от БТА.

Плавно е и предложеното нарастване на възрастта за пенсиониране за третата най-масова категория труд с цел да достигане 65 години за мъжете през 2029 г. и 65 г. за жените през 2037 г.

Той предлага първите две години възрастта за пенсиониране на мъжете да расте с по два месеца, а след това с по месец на година. Възрастта за пенсиониране на жените ще расте с по два месеца на година до 2029 година, а от 2030 година започва да расте с по три месеца, за да достигне 65 години през 2037 година.

Министърът предлага да се даде възможност за отпускане на намалена пенсия на хората, на които не достигат до 12 месеца възраст, като пенсията се намалява с по 0.4 на сто за всеки месец недостигаща възраст.

Вариантът предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете, работещи в условията на първа категория труд до достигането на 57 годишна възраст, а за работещите в условията на 2-ра категория труд - до 62 години.
Предлага се възрастта за пенсиониране на жените да се увеличава с по 4 месеца на година до достигането на 57 годишна възраст за работещите в условията на 1-ва категория труд и до - 62 годишна възраст за работещите в условията на 2-ра категория труд през 2043 година.

Бизнесът и част от политическите партии са изразили становище, че осигуровки и възраст трябва да нарастват по-стръмно, но според Калфин тежестта трябва да се поеме от поколението, което сега започва трудовия си път, а не от хората, на които предстои да се пенсионират през следващите години.

До края на март ще се дискутират тези параметри, включително и как ще нараства в годините максималният осигурителен доход и вноските на земеделските производители.

За максималния осигурителен доход днес не се е стигнало до общо мнение. При приемането на бюджет 2015 г. Делян Добрев от ГЕРБ предложи той да остане на сегашното ниво от 2400 лв., вместо предложените 2600 лв. от министър Калфин. Предложението бе прието и след това отхвърлено под заплахата, че вицепремиерът ще подаде оставка.

"Трябва да се движи нагоре максималният облагаем доход - това е общо мнение и на работодатели, и синдикати, но така че да не затруднява хората", каза Калфин.

Преместването на вноските от частните фондове ще се обсъжда от социалните партньори, политическите сили и екипа на министерството следващия вторник.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини