Премиерът е оптимист за морските газови залежи

Премиерът видя големи залежи на природен газ в морския газов блок „Хан Аспарух” и прогнозира, че "ще стане". Приоритет е балансирането на енергийната система.
На деветата годишна среща на бизнеса с правителството Бойко Борисов коментира, че е оптимист и за "Хан Аспарух", както и за блоковете „Силистар" и „Терес", предаде "Фокус".

Борисов каза, че след решението на Русия за прекратяване на "Южен поток" се надява страната ни да остане в трасето за транзит на газ.

"Няма да е лесно, защото това са действително геостратегически проекти. Дали ще обиколи Украйна, дали ще се ползва трасето на Турция, това действително е една голяма игра, в която е много важно нашите партньори от САЩ, от Европа на първо място да отчетат и мястото на България и да се даде възможност на България да остане в транзита така, както и в момента", обясни той, цитиран от БНР.

Той добави, че като мине времето на емоциите, ще потърсим прагматичен начин и с Турция, и с водещата роля на ЕК, България да остане в транзита и с газовия хъб, съобщи "Фокус".

Премиерът се надява след среща на 21-ви февруари София на високо ниво, в която ще участват енергийните министри от ЕС и еврокомисарят за енергийните въпроси, да се осветлят вариантите, по които ще продължим да работим по газовата тема.

Според Борисов по темата "Южен поток" кабинетът "Орешарски" е допуснал грешки, довели до прекратяването на проекта.

По думите му, сегашната ситуация е продиктувана и от натиска, упражнен от Русия върху България.

"Те провалиха и този проект с безумните конкурси, с желанията си да излъжат Брюксел, а лъжеха еднакво по този начин и Брюксел, и Москва. Разбира се, тук и президентът Путин ни направи една голяма услуга, сочейки от Анкара България с пръст. Целият натиск, който упражни върху България, даде възможност и на европейските лидери, и на САЩ, да разберат, че България е подложена на много силен натиск и една политическа нестабилност само улеснява взимането на погрешните решения, които се взимаха година и половина наред", каза още той.

Балансиране на енергийната система

Междувременно вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев коментира на срещата с представители на бизнеса, че балансирането на енергийната система е приоритет в работата на правителството за тази година, предаде БНР.

"Естественият ръст на цените в енергетиката е положителен, ако може да генерира повече усилия, за да се направят производствата по-ефективни. В България обаче правителството и регулаторните органи трябва да изчерпят всички възможности да държат цената на енергийните ресурси ниска", каза вицепремиерът.

Според него е необходим критичен преглед на ценообразуването в цялата енергетика, но когенерацията ще бъде разглеждана като приоритетен начин за производство на електрическа енергия от гледна точка на изкупуването й.

Пред нас няма друга алтернатива, освен тази - да намерим изход от тежката ситуация, в която се намира енергетиката, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на годишната среща на правителството с бизнеса.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хасковлия
    0 -1
    21:36, 20 яну 2015
    Тая пръдла теменужка от кой скрин я измъкнаха че и тя говори за енергетика Нали щяхме да правим ХЪБЧЕ някъде около варна какво стана Преди 1989 г бай тошо спазваше строго един принцип благодарение на който управлява 33г ---ШАШАРДИСВАЙ ГЕЧАНДИСВАЙ Наш бойко се опитва и той но не става За това освен принципа е нужен и манталитет и то правешки а не пожарникарски оисвен това и обаяние
Последни новини