БДЦ прави политически съюз без партията на Николай Бареков

Партиите от ПГ на БДЦ са подписали споразумение за учредяването на политически съюз. В него липсва формацията на Николай Бареков "България без цензура".
Учредяването на политическия съюз "Български демократичен център" ще бъде последвано от форум на 22 февруари, на който партиите ще се обявят програмните намерения за работата в парламента и предстоящите местни избори, става ясно от съобщение на БДЦ.

От споразумението отпада и Партията на българските жени с лидер Весела Драганова.

В сегашния съюз влизат - "Лидер", Земеделски Народен Съюз, Български Демократичен съюз - Радикали, Съюзът на Свободните Демократи и Движение "Гергьовден".

"В новия съюз засега не се предвижда участие на формацията на Николай Бареков - "България без цензура", която първо трябвало да реши вътрешните си проблеми, като например този с напускането на депутати", каза говорителят на БДЦ Любен Дилов-син от Гергьовден, цитиран от БТА.

Председателят на ЗНС Румен Йончев уточни, че във вторник са подновили споразумението между партиите от БДЦ.

ПГ на БДЦ остава монолитна, в същия състав от 14 народни представители, декларираха и Йончев, и Дилов-син.

Двамата се надяват Бареков да бъде отговорен и да спази ангажиментите си да е евродепутат от БДЦ, откъдето е излъчен.

Според депутатите от групата управленските конфигурации и възможности в 43-то НС са изчерпани до голяма степен.

"Целта на политическия съюз БДЦ е не да прекрояваме пространството в този парламент, а по-скоро да дадем нашата ясна заявка за участие в политическия живот оттук нататък", подчерта Йончев.

На ротационен принцип за шест месеца Политическият съвет на БДЦ ще се оглавява от председателя на "Гергьовден" Драгомир Стефанов.

Няколко дни преди коледните празници Бареков обяви, че оттегля безусловната си подкрепа за БДЦ, след като депутатите от другите партии в ПГ - сред които "Лидер", ЗНС и Гергьовден, подкрепиха предложението от управляващите промени в Закона за МВР и пенсионната реформа.
Веднага след това за говорител на БДЦ беше избран Любен Дилов-син.

Последва оставката на Бареков като председател на председателския съвет на Коалиция България без цензура.

Миналата седмица заместничката на Бареков в ББЦ - Рада Коджабашева, подаде оставка. Преди нея това направи и бившият телевизионен водещ Росен Петров.

Няколко депутати от ББЦ подадоха оставка като членове на партията и от заеманите постове. Те обвиниха Бареков, че води лични битки, постоянно си променя мненията и решенията и упражнява натиск върху депутатите.

В емоционално извяление той заяви, че "прощава на политическите си деца".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини