Калфин: Има цели региони, които се издържат от социални помощи

"В България има цели райони, които се издържат на социални помощи и не са стимулирани да работят, именно защото само допреди нова година нетната минимална работна заплата беше под прага на бедността. Трябва да направим всичко възможно да раздвижим икономиката, така че системата да престане да поддържа високо ниво на работещите бедни."

Това обясни пред представители на Главни дирекции "Икономически и финансови въпроси" и "Заетост" на ЕК вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. По думите му увеличението на минималната работна заплата е от изключително значение. Замразяването й би довело до драматично увеличение на неработещите при един по-широк хоризонт.

Мерките, свързани с поетапното вдигане на работната заплата, която до края на годината ще достигне 360 лв., а до началото на 2017 г. - 460 лв., се възприемат като стратегически за стимулиране на трудовата активност при трайно незаетите у нас. Техният брой към момента е 140 000 души и представляват 40,9% от всички регистрирани безработни. 170 000 пък е броят на хората, които работят на минимална работна заплата, което представлява 8% от заетите у нас.

Ивайло Калфин увери, че по отношение на заетостта има конкретни планове до 2020 г., насочени към трайно безработните и на младежите. Реализацията на тези мерки ще се финансира от държавния бюджет и по ОП "Развитие на човешките ресурси".

Пенсионната система не е само фондове. Има теми като възраст за пенсиониране, стаж и др, коментира преди това Ивайло Калфин в интервю за БНР.

Според него, когато човек се пенсионира, трябва да получава 70% от възнаграждението, което е получавал, докато е работил. Това била целта на всички промени в пенсионно-осигуртелния модел, допълни социалният министър и увери, че не търси популизъм, а работи за прозрачността на преговорите.

За пенсионирането в системата на МВР Калфин смята, че има условия да се намери вариант, който да запази спокойствието в структурата. Той обаче е против премахването на социалните придобивки.

Ивайло Калфин коментира и проблемите с имиграционната политика. Според него кризисният момент в България е преодолян, но институциите са отвъд лимита на възможностите.
"Ако бежанците не си потърсят работа и децата им да ходят на училище - местата, където живеят, ще се превърнат в гета", предупреди Калфин, но допълни, че тези хора бягат от война. България трябва да има възможност да ги приеме.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини