ИД: "Шарли ебдо" отново оскърби пророка, това е изключително глупаво

Иран осъди "оскърбителната постъпка" на френското сп. "Шарли ебдо", публикувало днес на корицата си карикатура на пророка Мохамед. Според Техеран тази рисунка "наранява чувствата на мюсюлманите", предаде Франс прес.

"Осъждаме тероризма навсякъде по света (. . .), но същевременно осъждаме тази оскърбителна постъпка на седмичника", заяви говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам.

Рисунката изобразява пророка, просълзен и държащ табелка с надпис "Аз съм Шарли" (Je suis Charlie). В горната част на рисунката пише "Всичко е простено" (Tout est pardonne). Днешният брой на седмичника е първи след кървавия атентат в редакцията миналата седмица, при който загинаха 12 души.

Това изображение "може отново да задейства порочен кръг от тероризъм", заяви говорителката на Техеран. "Злоупотребата със свободата на словото, разпространена в момента на Запад, е неприемлива и трябва да се възпрепятства", добави тя.

Радиото на джихадистката организация "Ислямска държава" нарече "изключително глупаво" решението на сп. "Шарли ебдо", публикувало нова карикатура на пророк Мохамед. "Шарли ебдо" отново помести карикатури, оскърбяващи пророка, и това е изключително глупаво", заяви радио "Баян", излъчващо за голяма част от Ирак и Сирия.

Австралийският премиер Тони Абът коментира, че "доста е харесал" корицата на днешния брой, препечатана и снимана от редица медии в Австралия. Той приветства "духа на опрощение", защитаван според него от художниците, оцелели при атентата. "Не съм сигурен, че харесвам всичко, които прави "Шарли ебдо", но тук говорим за рисунка, на която пророкът казва, че всичко е простено, докато по лицето му се стича сълза", каза Абът.

"Харесвам доста тази рисунка", добави той пред радио "3 Ей Дабъл Ю". "Все повече се нуждаем от дух на опрощение в днешния отмъстителен свят", допълни премиерът консерватор. Абът обаче потвърди своя отказ да отмени закона срещу дискриминацията и расовата омраза, който би направил невъзможно издаването на френското сатирично списание в Австралия в пълния му вид.

"Опитахме се да го променим, но (. . .) това доведе до силни разногласия" между австралийците, настояващи за по-голяма свобода на словото, и защитниците на малцинствата, напомни той.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай Коста
    0 -1
    15:40, 14 яну 2015
    Този сайт също забранява обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа. На професионална, интелектуална, социална и партийна основа можем да се плюваме. Разрешено е. Така е в България. Тук карикатурите на френските журналисти са забранени, макар че жертвите са възхвалявани като мъченици на свободното слово. Свободно ли е словото? Та нали всеки може да ревне, че е обиден? Вие следите ли какво пише за българите в иранската преса? Докато се чудим, как да угодим на всички, ще стане: и вълкът гладен, и агне няма.
Последни новини