Италианският президент си подаде оставката

89-годишният италиански президент Джорджо Наполитано подаде оставка.
Наполитано е подписал тази сутрин в 10,35 ч. (11,35 ч. бълг. време) акта за оставката си от поста, главният секретар на президентството ще уведоми официално председателите на сената, Камарата на депутатите и Съвета на министрите.

Това се казва в кратко официално съобщение на президентството, цитирано от Франс прес и БТА.

Вчера Наполитано се сбогува с почетната гвардия и с целия персонал на президентския дворец "Куиринале".

Церемонията бе закрита и окачествена като "частна", тъй като протоколът предвижда официално изпращане на държавния глава след изтичане на мандата или доброволно оттегляне от поста.

Съгласно конституцията временно изпълняващ функциите на държавен глава автоматическа става председателят на Сената Пиетро Грасо. В срок от 15 дни председателят на долната камара Лаура Болдрини е длъжна да свика съвместно заседание на Камарата на депутатите и на Сената, на което да бъде избран нов президент на републиката.

През 2013 г. италианският президент неохотно се съгласи на втори мандат, за да не изпадне страната в политическа криза след парламентарни избори, които не излъчиха категоричен победител. Като евентуален наследник на Наполитано на президентския пост бе споменавана бившата външна министърка и еврокомисар Ема Бонино.

Вчера Бонино съобщи, че има рак на белия дроб и вече се е подложила на химиотерапия, която ще продължи поне шест месеца. Ще трябва да работя по-малко, изрази съжаление тя, но в същото време уточни, че не може да се откаже от "страстта си към политиката".

Джорджо Наполитано ще остане пожизнен сенатор.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини