В Париж и Ерусалим погребаха жертви от атентатите (видео)

В Париж и Ерусалим днес бяха погребани 7 от 17-те жертви на атентатите във френската столица, съобщиха световните агенции.
В Ерусалим бяха погребани четирите жертви на терористичното нападение в Париж срещу супермаркет за еврейска храна кашер. На церемонията присъстваха президентът на Израел Реувен Ривлин, премиерът Бенямин Нетаняху, опозиционният лидер Ицхак Херцог, министри, депутати и равини, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Убийството на Йохан Коен, Йохав Хаттаб, Франсоа-Мишел Саада и Филип Браам шокира 500 000-ата еврейска общност във Франция - най-голямата в Европа - и накара Нетаняху да призове евреите на целия континент да имигрират в Израел, за да бъде гарантирана сигурността им на фона на увеличаваща се вълна от антисемитизъм.

"Йоав, Йохан, Филип, Франсоа-Мишел, не така искахме да ви посрещнем в Израел. Искахме ви живи, искахме живот за вас. В такива моменти стоя пред вас с разбито сърце, разтърсен и страдащ, а с мен стои и плаче цяла нация", каза с пресекващ от вълнение глас президентът на Израел Реувен Ривлин.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че лидерите от цял свят започват да проумяват каква е заплахата от ислямисткия екстремизъм след атентатите във Франция миналата седмица.

"Смятам, че повечето (от тях) разбират - или поне започват да разбират - че тероризмът, който се упражнява от екстремисткия ислям е ясна и реална заплаха за мира в света, в който живеем", заяви премиерът на Израел.

Четиримата бяха погребани в гробището Хар Хаменухот (Хълма на покоя).

По същото време във френската столица бяха погребани тримата полицаи, убити миналата седмица при атентатите в Париж.

Френският президент Франсоа Оланд почете паметта им на тържествена церемония в полицейската префектура на столицата, на която ги награди посмъртно с Почетния легион, най-високото отличие във Франция, предаде Франс прес.

Оланд нарече загиналите офицери "хора на дълга".

"Събрали сме се днес тук, всички ние - висшите ръководители на държавата - председателят на Сената, на Националното събрание, кметът на Париж, префектът на полицията, служители на сигурността, заедно със семействата на загиналите и с техните приятели, за да отдадем своята почит на достойните синове, които загубихме. Те загинаха, за да живеем ние", заяви френският държавен глава.

25-годишната полицайка Клариса Жан-Филип бе застреляна от Амеди Кулибали, който по-късно взе заложници в еврейския магазин. Нейните колеги Франк Бренсоларо и Ахмед Мерабет пък бяха убити от братята Куаши при нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо".

"Клариса, Франк, Ахмед умряха, за да можем ние да живеем свободни. Франция никога не отстъпва, никога не се огъва, тя се изправя срещу заплахите", заяви Оланд.

Седмица след нападението срещу редакционния му съвет, вестник "Шарли ебдо" се готви да излезе утре с "брой на оцелелите", който по изключение ще е с тираж 3 милиона броя. На първата му страница е изобразен ислямският пророк Мохамед, който стои под заглавието "Всичко е простено".

Просълзен, той държи същия надпис "Аз съм Шарли", който носеха близо 4-те милиона демонстранти, които в неделя по улиците на Франция участваха в шествия в защита на свободата на словото и в памет на жертвите на атентатите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини