Без ексцесии и с настроение премина празникът в Дебър и Виница

Шибил Павлов с кръста във Виница

С християнско смирение и много настроение премина Богоявленският празник в двете населени места, обслужвани от отец Лазар - кв. Дебър и село Виница.

Традицията на Йордановден в Дебър повелява първо да се почете рождението на поета-революционер Христо Ботев. В библиотеката на читалище „Пробуда“, сред книгите с кратко припомняне на биографията и стиховете на Ботев стартира и днешния ден.

След това присъстващите се присъединиха към хората от църквата и се събраха под моста на Мечка река. Отец Лазар изпълни ритуал по освещаване на водата, хвърли кръста и седмина смелчаги скочиха в течащата вода.

Първи до кръста стигна Георги Драгнев – Драгнето – ученик в 12 клас на ПГСС „Васил Левски“. Освен благословия, младежът получи и кашон с подукция на фирма Ифантис.

След като се подсушиха младежите, разделени на няколко групи минаха по къщите и дворовете в квартала да наръсят със светената вода за здраве и берекет.

Двама именици обезпечиха празника във Виница. 100 лв и вино от „Загрей“ бяха осигурени от Йордан Костадинов и Йордан Балабанов за мъжете, които нагазиха водите на Марица, за да извадят богоявленския кръст. Шибил Павлов извади кръста и получи паричната награда. Край запаления огън всички младежи се почерпиха с по чаша вино за здраве. По стара традиция кметът на селото Тодор Тодоров връчи на отец Лазар хавлиена кърпа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    De
    Demokrat
    2 -1
    17:34, 6 яну 2015
    Ох Кирякова , толкова ли е трудно като не знаеш поне да прочетеш името на кашона. Фирма "ИФАНТИС", инфантилно е да не положиш старание поне точно да видиш това дето е пред очите ти.
  • 2
    44
    444
    0 0
    19:13, 6 яну 2015
    Кирякова този път е права става въпрос за Виница снимката с кашона е от Дебър
  • 3
    Ан
    ангел димитров
    0 0
    02:55, 7 яну 2015
    Браво на Георги от кв.Дебър
  • 4
    Ma
    manchester97
    1 0
    21:18, 7 яну 2015
    v 11 klas e leka greshka :D
Последни новини