Солени глоби за алкохол в Турция,нашенци се крият дори когато пият в дома си

Драконовски проверки на Капъ куле

Солени глоби отнасят в Турция нашенци,които решат да пият по една бира на улиците на космополитния град Истанбул .Консумирането на алкохол се счита за нарушаване на обществения ред.Глобата е сто турски лири.Полицията не прави никакъв компромис.Това трябва да знаят туристите от Кърджали и България решили да прекарат новогодишните празници в Градът на градовете.

Властите в Турция непрекъснато затягат мерките срещу употребата на алкохол в страната след като президентът Реджеп Таип Ердоган излезе с призив :”Да превърнем айрана в национално питие!”.

Кметовете избягват да говорят за налаганите от тях глоби,показа опита ни от община Осман гаази в Бурса. Те не крият,че дори в скъпите и посещавани доскоро от европейци хотели на града, в ресторантите вече не се сервира алкохол. Причината е, че все повече богати сирийци и иракчани отсядат в тях.

Мерките срещу алкохола са драконовски в селата. Там в местните ресторантчета и кафенета не можеш да близнеш алкохол. Жандармерията дебне всеки нарушител. Селяните сами се топят пред властите.

По нареждане на вътрешния министър опитът да внесете алкохол в Турция е силно ограничен. Багажът се проверява на скенер от митничарите. Вносът на концентрат от България е напълно блокиран. Бутилките се изхвърлят в специални контейнери на Капъ куле. Можете да си купите бутилка алкохол от Фришопа, само ако сте били за последно в Турция в продължение на три денонощия.

Консумацията на алкохол е забранена от Корана и мюсюлманското право шариата. Курсът към възраждането на ислямските традиции приет от президента Ердоган е свързан и с ограничаването на употребата на алкохол. Мерките се смятат и за насочени към алевитското население, което по традиция употребява ракия и вино.

Стигнали сме до там, че се крием дори,когато пием в къщи,споделят изселници от Истанбул.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ес
    еснаф
    2 0
    15:18, 29 дек 2014
    На тоя Ердоган4о,нема да му дойде акъла.алкохол е имало преди теб ще има и след теб,набий си го у главата
  • 2
    Тр
    трезвеникь
    1 0
    10:43, 30 дек 2014
    И как точно се крият като пият у дома, да не би в килера? Кулов, не си успял да намажеш и едно уиски по време на екскурзията, а????
    • Pe
      pembebey
      1 0
      20:15, 30 дек 2014
      Значи под масада се скрих.Дърпъш се подкривката од масада ама аз под масада после пии раки раки хапе домуз сужук гюдюличка под маса кълка на къдънатамиз
Последни новини