Закон връща мобилните камери на пътя

Със спешни промени в закона мобилните камери отново ще бъдат върнати на пътя. Депутати от три парламентарни групи внесоха вчера поправки в Закона за движение по пътищата, които целят да намалят нарушенията на пътя и жертвите, като ограничат скоростта.

В началото на годината ВАС постанови с тълкувателно решение, че снимането на автомобилите с мобилни камери противоречи на закона, защото трябвало да е ясно, че заснемането се осъществява без човешка намеса. Сега са въведени редица допълнителни изисквания в закона, обясни Иван Вълков, зам.-шеф на комисията по транспорт в НС. Местата, където ще бъдат поставени камерите, ще бъдат определени с GPS координати и предварително оповестени. Освен това знак на пътя ще предупреждава за камерите. Ще бъдат обозначени началото и краят на работния процес на камерите, а в електронния фиш ще бъде написан номерът на техническото средство, с което е установено нарушението и докога е сертифицирано.

Тази година има над 280 000 по-малко нарушения за превишена скорост, отколкото миналата, твърди Вълков. С проекта ще въведем и евродиректива, с която фиш за превишена скорост ще можем да пращаме на автомобили от целия ЕС.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини