Десетки арестувани след сблъсъци в Атина

Демонстрация по повод годишнината от убийството на 16-годишен младеж от полицай в Атина, прерасна във вандализъм и сблъсъци с полицията, предадоха световните агенции.

Двеста и единадесет души бяха арестувани, след като демонстрантите влязоха в схватка с органите на реда на площад Омония и в квартала Екзархия, където преди 6 години беше фатално прострелян 16-годишният Алексис Александрос Григоропулос.

В демонстрацията участваха 5000 души. От района на парламента те се придвижиха до мястото на убийството на момчето, като по пътя си палеха кофи за боклук, разбиваха автобусни спирки и витрини на магазини. В даден момент множеството разби и магазин от веригата Зара, разграби дрехите и ги подпали на клада на улицата, а после използва коктейли Молотов срещу полицията. 

Сблъсъците продължиха късно през нощта, но вече бяха ограничени само до квартала Екзархия, средище на анархистите и крайнолевите. Там младежи устройваха засади на полицаите и хвърляха бомбички и камъни от балконите на кооперациите. 

Полицията се отбраняваше, използвайки сълзотворен газ. Кварталът Екзахрия беше отцепен от силите на реда.

Подобен протест, прераснал в сблъсъци с полицията, имаше и в Солун. Там полицията също използва сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Преди 6 години убийството на младежа породи двуседмични размирици в гръцката столица.

Тази година годишнината от убийството съвпада с гладната стачка, обявена от 21-годишния анархист Никос Романос, който беше приятел на убития Григоропулос. Той беше свидетел на убийството, а в последствие беше осъден на затвор за банков обир.

Сега той е зад решетките, но наскоро успя да вземе изпитите за постъпване в университет и сега настоява да получи разрешение да посещава университетските занятия. Тъй като досега молбата му не е удовлетворена, той обяви гладна стачка и беше приет в болница под полицейско наблюдение заради влошаващото му се състояние.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини