Русия спира проекта “Южен поток” заради България

Русия не може да продължи реализацията на проекта за изграждането на газопровода "Южен поток" заради България. Това обяви руският президент Владимир Путин на пресконференция в Анкара след среща с турския си колега Реджеп Ердоган в четвъртък вечерта, предаде ИТАР-ТАСС.

Малко преди това шефът на "Газпром" Алексей Милер директно обяви "Южен поток" за закрит.

Русия ще изпълни всички договори с европейските страни за доставки на газ и остава надежден доставчик, каза руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от "РИА Новости" след обявяването на решението за спиране на "Южен поток".

"В момента ситуацията е такава, каквато е. Договорите действат, междуправителствените отношения също действат. Друга работа е, че европейските страни днес, в лицето на Европейската комисия (ЕК) никак не желаят реализирането на "Южен поток", заяви Новак.

България ще губи по 400 млн. евро годишно

"Да се започва проектът сега (б.ред. "Южен поток"), когато нямаме одобрението на България, сами разбирате, е нелепо. Ако България е лишена от възможност да се държи като суверенна държава, то тогава поне да поиска пари от Еврокомисията за пропуснатите ползи, защото само преките приходи в българския бюджет от транзита биха били не по-малко от 400 милиона евро годишно. Но, в крайна сметка, това е избор на България", заяви Путин.

Той обясни, че строителството на морския участък на газопровода през Черно море не може да започне заради липсата на разрешение за строеж от страната ни. Това е причината реализацията на проекта да не може да продължи, обясни Путин.

Той определи позицията на ЕК по проекта "Южен поток" като "неконструктивна". "Ако Европа не иска да бъде реализиран този проект, значи той няма да се случи", каза Путин. Той заплаши, че Русия ще пренасочи енергийните си потоци към други региони.

Предишното правителство на Пламен Орешарски издаде разрешение за строеж за свързването на морския участък на тръбата с първата компресорна станция край Варна, което обаче се обжалва. Настоящият кабинет на Бойко Борисов изчаква ЕК и Русия да се разберат за бъдещето на "Южен поток". В същото време Брюксел използва замразяването на проекта като натиск върху Москва заради конфликта с Украйна.

Вместо към България газопровод към Турция

Русия е готова да построи още един газопровод към Турция за да обезпечи нуждите на турската икономика, заяви Путин. По-голямата част от горивото по него ще се насочи към турско-гръцката граница, където ще бъде построен нов газов разпределителен център, ако е икономически изгодно, допълни руският президент. Така ще бъде доставен газ за Южна Европа, заобикаляйки България.

Руският президент обяви още, че Москва ще увеличи доставките на руски газ за турския пазар на 3 млрд. куб.м по проекта "Син поток". През миналата година са били доставени 13.7 млрд. куб. м за Анкара.

"Днес подписахме меморандум с "Боташ" за строителството на морски газопровод през Черно море с капацитет 63 млрд. куб. м годишно“, обяви шефът на "Газпром" Алексей Милер. Според него за нуждите на турския пазар ще остават около 14 млрд. куб. м синьо гориво, а останалото количество ще отива за пазара на ЕС през границата с Гърция.

Спад от 6% на цената на руския газ за Анкара

Цената на руското гориво за турския пазар ще бъде намалена с 6% от 1 януари 2015 г., обеща Владимир Путин.

Това е само първата стъпка за намаляване на цената на газа за южната ни съседка. В бъдеше е възможно синьото гориво да поевтинее още, защото Русия гледа на Турция като на стратегически партньор, посочи Путин.

Руският президент е на официално посещение в Турция от четвъртък. Визитата му преминава при изключителни мерки за сигурност. Путин беше посрещнат от турския си колега Реджеп Ердоган в столицата Анкара. Двамата разговаряха на четири очи над 3 часа. В разговорите между двете делегации взеха участие 10 министри.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Юг
    Югоизточен поток
    1 -1
    13:43, 2 дек 2014
    Българите са най-мъдрия и премъдър народ на Земята.
    • Ja
      Jack Bauer
      2 -2
      14:20, 2 дек 2014
      Най-вече тия дето са в Парламента. Угодиха на САЩ в поредната им игричка с Русия. И сега ще печели Турция, а пък ние ще теглим заеми. Страшна политика, няма що.
Последни новини