Русия разположи 14 изтребителя на Кримския полуостров

Руската военна авиация разположи 14 изтребителя на Кримския полуостров, където има ремонтирана военна база. Натовски генерал обяви, че Алиансът е обезпокоен.
Десет изтребителя Су-27 и 4 Су-30 М2 са били предислоцирани от Краснодарска област в Крим в ескадрила, която ще се състои от общо 30 изтребителя, съобщи руски военен източник, цитиран от ТАСС и БТА.

Изтребителите са разположени на летище Белбек в Севастопол, където е и историческата база на руския Черноморски флот. Според руската армия летището е било ремонтирано и сега е едно от най-модерните.

Главнокомандващият съюзническите сили на НАТО генерал Филип Брийдлав изрази силна тревога от милитаризацията на украинския полуостров Крим, анексиран от Русия, предаде Франс прес.

"Разположените в Крим руски въоръжения, като крилати и противовъздушни ракети, имат в обсега си цялото Черно море", каза генералът на пресконференция в Киев, където се срещна с президента Петро Порошенко и с премиера Арсений Яценюк.

През последните седмици Русия засили военното си присъствие в Крим. Тя вече реши да отвори наново там база за противоракетна отбрана и да отдели над 1,75 милиард евро до 2020 г. за развитието на Черноморския си флот.

Стотици американски войници, които бяха разположени в Полша и трите балтийски държави през март, ще останат там още поне една година заради напрежението с Русия, съобщи главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Фредерик Бен Ходжис.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ка
    Кан Крум Страшни
    4 -1
    19:14, 26 ное 2014
    Боли ги янките, щото не можаха те да милитаризират Крим......
  • 2
    Ем
    Емил
    6 -1
    19:20, 26 ное 2014
    Кой им е виновен на американците, че не търпят друг да прави това, което те самите вършат!В края на краищата всеки е длъжен да брани интересите си, това не е само тяхна привилегия.
Последни новини