Полицаят, застрелял чернокож тийнейджър, няма да бъде съден

Полицаят, който простреля смъртоносно невъоръжен тийнейджър афроамериканец във Фъргюсън през август, няма да бъде подведен под отговорност.
Това реши съдебното жури, като решението бе обявено от главния прокурор на град Сейнт Луис, щата Мисури, Боб Маккълъх, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Той посочи, че журито не е намерило достатъчно основания за образуване на углавно дело срещу полицая, съобщи ТАСС. Маккълъх призна, че решението няма да бъде прието от някои хора, но го определи като "добро".

След обявяването на решението във Фъргюсън се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда. Чуха се изстрели и бяха изпочупени прозорците на полицейски коли.
Полицията използва сълзотворен газ, за да разгони демонстрантите.

Мотиви за решението

Прокуроът подчерта, че федералното разследване по случая все още е в ход. Той съобщи също, че полицаят е стрелял 12 пъти по Браун, като фаталният изстрел е уцелил главата на тийнейджъра.

Журито, съставено от деветима бели и трима чернокожи членове, заседаваше ежеседмично от 20 август, за да прецени доказателствата по случая.
За да бъде подведен под отговорност полицаят Дарън Уилсън, бяха нужни гласовете на най-малко деветима от членовете на журито. Прокурорът не разкри единодушно ли е било решението.

Убийството на 18-годишния Майкъл Браун на 9 август предизвика протести и негодувание от отношението на полицията към малцинствата, посочва Ройтерс.

Реакция на семейството и безредици

Семейството на убития младеж изрази "дълбоко разочарование" от решението на съдебното жури. В изявление, огласено от семейния адвокат, близките на Майкъл Браун призовават съпричастните към болката им хора да канализират негодуванието си към "пътища, които ще доведат до позитивна промяна".

Няколко хиляди души се събраха пред полицейското управление във Фъргюсън преди оповестяването на решението и при новината много от тях дадоха израз на недоволството си.

"Убийци, не сте нищо друго освен убийци", крещеше по мегафона жена към полицаите. След като решението на съдебното жури бе обявено, полицията нареди на множеството да се разпръсне.

По улиците на Фъргюсън обаче се чуваха изстрели, а полицейски коли бяха изпочупени, съобщава АП. Протестиращи замеряха полицаите с бутилки и консервени кутии. Демонстрации имаше и на други места в страната, където хиляди се включиха в шествия, планирани още преди обявяването на решението.

Обама: Върховенство на закона

"Ние сме страна, основана на върховенството на закона, така че трябва да приемем, че това е решение, което съдебното жури трябваше да вземе", каза президентът Барак Обама. Според него е разбираемо, че някои американци ще бъдат "дълбоко разочаровани - дори гневни".

Той призова обаче протестите да бъдат мирни, а протестиращите да се съсредоточат върху начините да се простигне по-голям напредък в сближаването между полицията и техните общности.

"Това няма да стане, като се хвърлят бутилки. Няма да стане, като се чупят прозорци на автомобили. Няма да стане, като случаят се използва за вандалски прояви", заяви Обама.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини