Министър Павлова: Губим 106 млн.евро по ОПРР ако не действаме веднага

Да се сертифицират максимално бързо извършените дейности по оперативните програми на ЕС, призова регионалният министър Лиляна Павлова на среща с УС на Камарата на строителите в България.

Колкото по-бързо се сертифицират като извършена работа, толкова по-бързо ще можем да платим и да усвоим повече средства от европейската солидарност, каза Павлова. Тя подчерта, че по Оперативна програма „Регионално развитие“ не е разплащано изобщо в последните 4 месеца. Ако не платим сега, ще загубим средствата завинаги, а оттук ще намалим и завинаги ресурса по програмата за следващия програмен период, уточни тя.

Министърът съобщи, че към момента под риск от загуба, по ОПРР, към края на 2014г., са 106 млн.евро.

Пред представителите на КСБ тя представи сроковете, в които трябва да приключи сливането между Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. До 7 декември трябва да е факт процесът по сливането, дотогава имам уверението на колегите от Министерския съвет и от Народното събрание, че за целта ще бъдат преработени 67 закона, за нас остава работата по над 100 наредби, посочи още Павлова. Тя увери присъстващите, че след закриването на МИП в правомощията на местните власти ще бъдат върнати решенията за инвестициите на териториите им.

Разчитам на вас да помогнете да направим Закона за обществените поръчки работещ, така, че да въведем типизираните договори и да избегнем в максимална степен прилагането на субективните критерии, заради които в момента са наложени множество финансови корекции, призова регионалният министър. КСБ поеха ангажимент за съдействие при съгласуване на промените в ЗОП и поднормативната му уредба.

Представителите на КСБ повдигнаха въпроса с по-бързото възстановяване на ДДС и за възстановяване на разплащанията по Оперативна програма „Околна среда“. Павлова ги увери, че след „размразяването“ на плащанията от ЕС по ОПОС ще бъде възстановен ритъмът на плащанията.

Обсъдени бяха и предстоящите промени в Закона за устройство на територията

Павлова представи структурата и ръководството на МРРБ пред представителите на КСБ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини