Държавата дава имот за Школата по физика на Тео

Правителството ще прехвърли имот на община Казанлък за Националната школа по физика на учителя Теодосий Теодосиев.
Днес Теодосиев се срещна с премиера Бойко Борисов и с кмета на Казанлък Галина Стоянова, съобщиха от правителствената пресслужба.

На заседанието на правителството следващата седмица ще бъде разгледано решение за прехвърляне насградата на бившия техникум по хидравлика в Казанлък на общината. 
Целта е сградата да бъде ремонтирана и използвана за нуждите на създадената от преподавателя школа, в която да обучава децата безплатно.
Теодосиев дава всичките си спестявания, за да изгради школа. 
След репортаж наскоро за него, стотици хора от страната и чужбина също изпратиха пари и предложиха помощ.

Премиерът заяви, че за летни лагери ще се потърси подходящо помещение до школата. 

Борисов уточни, че ще се проверяват държавните имоти, които отговарят на изискванията и разполагат с голяма зала. 

Галина Стоянова получила уверение от министъра на финансите, че ще бъдат осигурени необходимите средства за разширяване на Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък, където се обучават голяма част от учениците на Теодосиев. 

„Имаме готов инвестиционен проект, нужни са ни 490 хил.лв., за да се направи това разширение на гимназията, където да има кабинети по физика и биология. Целта ни е да направим училището национален център за природо-математически науки“, заяви Стоянова. 

Борисов бе категоричен, че е ангажимент на държавата да създава стимули за развитие на науката. 

По думите му, образованието е национален приоритет и е тясно свързано с икономическия просперитет в България.

Теодосиев, или Тео, както го наричат учениците му, е обучил най-много медалисти от световни олимпиади по физика – с общо над 100 отличия, колкото са спечелили Великобритания и Франция заедно. 

Сред известните му ученици, възпитаници на казанлъшката ПМГ, са професорът по математическа физика в САЩ Иван Танев, професорът по физика в САЩ Петко Динев, който работи в екип на НАСА, младият учен Теньо Попминчев, разработил първия по рода си настолен рентгенов лазер, и най-младият доктор по астрофизика в САЩ Павлин Савов. 

Ако желаете да помогнете:

Фондация Тео
Банка ДСК - BG41STSA93000021850154 
Код STSABGSF
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини