Коледните добавки се превръщат в „ябълката на раздора”

Социалният министър Ивайло Калфин заяви в интервю за БНР, че все още се търсят възможности и резерви за изплащане на коледни добавки на пенсионерите.
Допълнителните пари за възрастните хора обаче са на път да се превърнат в "ябълката на раздора" между Калфин и финансовия министър Владислав Горанов.

Снощи Горанов категорично заяви, че коледни добавки няма да има. И добави: "Всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда".

Финансовият министър обясни, че ако през следващата година бъде направен бюджет без дефицит и бъдат събрани приходи, тогава "може да си позволим да сме широкоскроени".

Днес обаче пред БНР, Ивайло Калфин коментира, че за негово голямо съжаление Владислав Горанов е направил това изявление без да се е консултирал.

"Аз винаги внимавам какво говоря и търся първо консултация и общо мнение. Не мисля, че е най-добрият тон да предрешава това нещо, преди да е имало разговор. … Водим разговори и с НОИ, и с Министерство на финансите. Вярно е – в тази актуализация е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние. Но все още се търсят възможности и резерви", заяви социалният министър.

По думите му, в момента окончателно не може да бъде заявено нищо, а най-вероятно следващата седмица ще стане ясно дали пенсионерите ще получат допълнителни пари по Коледа.

Пенсиите при всички случаи ще бъдат индексирани, категоричен бе социалният министър - въпросът е колко ще бъде увеличението – с 1,9 или 2,4%.

За него е много важно също минималната работна заплата да продължи да расте.
Той вече предложи минималната почасова ставка трябва да се повиши на 4 лв., което е два пъти повече от минималната работна заплата.

С поддържането на ниска минимална работна заплата се увеличава бедността и се затруднява изключително много икономиката, коментира Калфин.

За възрастта за пенсиониране при най-масовата трета категория труд вицепремиерът каза:

"В момента това, което е по закон, е да се увеличат с по 4 месеца. Ще обсъдим с колегите има ли възможност и как може да се направи, за да се отложи с още една година. Но не може безкрайно да се отлага повишаването на възрастта."

Ивайло Калфин съобщи още, че има няколко законопроекта, подготвени в МТСП, които са свързани с изчистване и изясняване на системите за социални плащания и по-добро фокусиране към хората, които имат най-голяма нужда от социалните плащания.

"Много е важно тази помощ да се фокусира върху тези, които имат най-голяма нужда от това", коментира министърът.

По думите му, ако има възможност, би се разширил кръгът на енергийно подпомаганите и това е залегнало като ангажимент в програмната декларация на правителството.

Ивайло Калфин обаче уточни, че за тази зима това може да стане трудно.

"За тази зима ще бъдат подпомогнати тези, които и досега са в списъка. С актуализацията на бюджета положихме всички усилия до края на годината плащанията, които в момента се правят, да са осигурени, включително и с т.нар. програма „Сигурност“, където са заети безработни за охрана на общински обекти и т.н. Плащанията до края на годината ще бъдат гарантирани", заключи социалният министър.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини