Япония продължава диалога с Путин въпреки санкциите

САЩ не виждат нищо необичайно в това, че дори в условията на санкциите на Запада срещу Русия министър-председателят на Япония Шиндзо Абе поддържа пряк диалог с руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

"Ние също провеждаме срещи и продължаваме диалога с Русия", заяви вчера говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Саки в отговор на журналистически въпрос във връзка със срещата на ръководителите на Русия и Япония в Пекин в рамките на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Тя припомни, че Токио заедно с други страни осъди действията на Русия по отношение на Украйна и "представлява партньор по този въпрос" на САЩ. Но "това не значи, че не можете да се срещате и да водите диалог" с Русия, каза Саки, добавяйки, че дори след налагането на санкциите Вашингтон и Москва са продължили взаимодействието по такива проблеми като иранската ядрена програма и сирийското химическо оръжие.

Както съобщи вчера прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков, ръководителите на двете страни са обсъдили по време на срещата в Пекин работата над мирен договор и перспективите за визита на Путин в Япония. Те също така са обменили мнения за кризата в Украйна.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини