Нов инвеститор с 5.2 млрд. лева поиска КТБ

Нова група инвеститори предлагат да реструктурират КТБ с 5,2 млрд. лв. Те искат законодателни промени, участие и гаранция от българското правителство.
Факсимиле от писмото до БНБ беше изпратено до медиите. Новите кандидати заявяват, че са готови да рекапитализират КТБ в размера, определен от БНБ, и могат да осигурят до 5,2 милиарда лева.

Миналата седмица депутати и БНБ публично отхвърлиха предложението на Оманския фонд, ЕПИК и "Джем Корп" за спасяването на КТБ. Консорциумът от тях предложи 2.3 млрд. лв. в активи на "Бромак" на Цветан Василев и поиска още толкова от държавата в брой.

Депутатите същевременно отхвърлиха предложението на бюджетната комисия за спасяване на банката и дадоха зелена светлина на БНБ да отнеме лиценза на КТБ и да я обяви в несъстоятелност, което трябва да стане до сряда.

„Ще разчитаме на допълнителна държавна помощ при условия на допустимост според европейското законодателство”, пише в писмото на новите инвеститори. В него се посочва още, че се водят преговори с международна банка за евентуална допълнителна подкрепа и акционерно участие.

От името на инвеститорите като председател на групата се е подписал Никола Сукманджиев. Той се представя като „председател на група инвеститори, формирана след неуспешното предложение за реорганизация на „Корпоративна търговска банка АД” от акционерите на банката и от консорциума State General Reserve Fund (SGRF), GemCorp Capital LLP (GemCorp) и EPIC Group (Epic)”.

Планът за оздравяване на банката ще изисква законодателни промени, участие и гаранция от българското правителство, които ще се договарят след внасяне на предложението в следващите няколко дни, се посочва в писмото.

Има съмнения обаче намеренията за спасяване на КТБ да целят забавяне на нейния фалит от БНБ. Причината е цесиите, които вървят с пълна сила в момента в банката. Кредитополучатели масово купуват депозити на безценица с цел да намалят стойността на кредита си след сторниране. Тези сделки обаче трябва да бъдат одобрени от квесторите и не могат да се случат, ако банката е в несъстоятелност.

Опитът на новия инвеститор Гроздан Караджов от Реформаторския блок определи по БНР като "протакане".

Кой е Никола Сукманджиев

Роден е в казанлъшко село Енина. Завършва "Международни отношения" в Университета на Малта и преподава в същата катедра. Курсът за Бакалавърска степен по Международни отношения дава на Сукманджиев отлични основи в академичната му подготовка по икономика, право, Европeистика и международни отношения.

Приет е в London School of Economics and Political science, където специализира европеистика и Икономика, а в последствие и втора Магистърска степен - в European University във Флоренция и докторат по Европейско право.

Назначен е като началник-отдел във Външно министерство на Малта и активно е участва в преговорите за присъединяването на Малта към ЕС.

Никола Сукманджиев е Генерален Консул на Република Малта в Русия, където има мисия да увеличи туристическия приток на руски туристи в Малта.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини