Швеция свали лихвата на 0%

Централната банка на Швеция - Риксбанк свали лихвата на рекордно ниско ниво от 0%, съобщава АП.

Мярката е сигнал за усилията на финансовата система да се справи с дефлацията. Пазарите не очакваха толкова драстично решение след като в края на 2011 г. лихвата беше 2%.Оттогава се води политиката на плавно сваляне. Анализатори посочваха пред в. „Уолстрийт джърнъл“, че лихвата от 0,25% може да падне до 0,05%. Някои дори очакват да се премине към политика на отрицателни лихви, за да се даде импулс на водещата в Скандинавия икономика. 

След обявяването на свалянето на основната лихва до 0% шведската крона отбеляза четири годишно дъно след като падна до 7,354 за долар.

Една от най-старите централни банки в света се опитва да се пребори с дефлацията, която се регистрира през последните 16 месеца от 24 месеца. Очакванията за тази година е да се задържи под нивата от 2%.

Управителят на Риксбанк Стефан Ингвес беше подложен на критика от икономисти от рода на Паул Кругман за политиката на вдигане на лихвите през 2010 г. и 2011 г., за да може централната банка да се справи с риска на „имотния балон“. Паул Кругман определи тази политика като „садомонетаризъм“, защото безработицата остава на рекордни нива, а инфлацията преминава в дефлация. 

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини