БСП готови за преговори с ГЕРБ, не изключват общо управление

Ако получим покана от ГЕРБ, ще участваме в консултации. БСП има изключително отговорно отношение към формирането на управлението на страната, заяви Михаил Миков
Той даде пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, на което е обсъдена заявената от ГЕРБ възможност за продължаване на преговорите за съставяне на правителство, предаде „Фокус”.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще продължат разговорите с 4 политически формации - Реформаторския блок, БСП, Патриотичния фронт и АБВ.

ДПС, "България без цензура" и "Атака" бяха изключени като възможни партньори.

Не възразявам да участвам в консултациите, ако г-н Борисов участва в тяхната група, коментира днес Миков.

„Ние имаме висока политическа група, ръководена от зам.-председателя. Не виждам причина за промяна на състава, освен ако няма някакви промени във формата, който ГЕРБ ще предложи за следващ кръг от консултации”, добави обаче той.

Миков отговори лаконично на въпрос дали ще бъдат в опозиция подчертавайки, в този парламент партиите, които определят себе си като десни, десноцентристки и либерални, са повече от тези, които дефинират себе си като леви.

Попитан дали ще има отстъпки при консултациите лидерът на БСП отговори, че винаги трябва да става въпрос за взаимност без да се нарушават принципи и отговорност пред тези, които ги подкрепят.

„Това е един от големите проблеми на българската демокрация. В последното десетилетие аритметиката взимаше връх над политическата отговорност. Оттук-насетне трябва да върнем политиката на мястото й, на принципите й, за да се върнат избирателите към избирателните урни”, каза още Миков.

Той подчерта, че по време на консултациите от БСП отново ще отстояват позициите, заради които са получили доверие – по-справедливо разпределение на данъчната тежест и семейно подоходно облагане, развитие на българската индустрия, стимулирано с мерки на държавата, реализация на големите проекти в енергетиката.

Лидерът на левицата уточни, че в енергетиката ще настояват за реализиране освен на проекта „Южен поток”, и на АЕЦ „Белене”.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини