Турция обърна гръб на кюрдите в Кобани

Турция няма да въоръжи или да предаде оръжия на кюрдските бойци, противопоставящи се на „Ислямска държава” в сирийския град Кобани, съобщи Voice of America. Турският президент Реджеп Ердоган приравни кюрдските сили в Кобани с тези от Кюрдската работническа партия (ПКК), която води дългогодишна борба за самоуправление в Турция. Турция и САЩ разглеждат ПКК като терористична организация.
Ердоган заяви, че „ще е много, много погрешно да се очаква”, че турското правителство „открито ще каже „да” на НАТО-вските си партньори от САЩ в знак на такава подкрепа. Да се очаква подобно нещо от нас е немислимо.”

Коментарите на Ердоган идват дни след като САЩ проведоха първите си разговори със кюрдската политическа партия в Сирия „Демократичен съюз”, която има връзки с кюрдските сили в Кобани. Говорител на американския Държавен департамент обаче подчерта, че една дискусия не е равнозначна на координация в борбата с „Ислямска държава”.

В събота американският президент Барак Обама и Реджеп Ердоган са обсъдили ситуацията в Кобани и възможните начини за противодействие на джихадистите от „Ислямска държава”. От Белия дом съобщават, че Обама изразява признателността си към Турция за това, че е приела над милион бежанци от района.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини