Всеки четвърти българин се лишава от храна

Всеки четвърти българин се лишава от храна, пише в днешния си брой вестник "Сега". Един на всеки четирима у нас  гладува, а на човек у нас се падат годишно по 100 кг изхвърлена храна. Това каза изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова вчера по повод Световния ден на прехраната.

"Ежегодно в ЕС се разхищават 90 млн. тона годна за консумация храна, а в същото време един от четири българи гладува, едва оцелявайки под или на прага на бедността. Европейски данни сочат още, че около 100 кг храна на човек от населението се унищожава всяка година в България", коментира Миланова.

Тя цитира данни на националната статистика, според които 1.5 млн. българи живеят на прага на бедността. "Наши изследвания показват, че когато човек разполага с толкова малък бюджет, първото нещо, от което спестява, са комунални услуги, а на второ място това е храната", обясни Миланова.

Както неведнъж и тази година от неправителствената организация алармираха, че има много механизми, за да се намали количеството храна, което се изхвърля. Един от начините е да се инициират законодателни промени, за да бъдат стимулирани хората да даряват храна.

"Съществен проблем у нас е, че потенциалните дарители на храна нямат достатъчно стимули да я даряват и за тях е по-евтино да изхвърлят храната, когато изтече срокът на годност, не може да бъде продадена или когато търговският вид не е добър", обясни Миланова.

Според сега действащото законодателство разходите за изхвърляне на храна са нулеви, докато ако човек реши да дари храна, трябва да плати 20% ДДС върху нейната стойност. Според шефа на БХБ държавата трябва да създаде облекчения за дарителите на храна и да ги стимулира по-често да даряват. По нейните думи има едва 3-4 страни в ЕС, сред които и България, в които не е намерен механизъм за даряване на храна в помощ на гладуващи  хора.


Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини