БСП: Не искаме хаос в държавата чрез нови избори

Захари Георгиев, който ще участва в консултациите с ГЕРБ, заяви, че БСП не иска хаос и нови избори. Той уточни, че БСП само ще разговаря утре с ГЕРБ.
Пред БНР той изтъкна, че социалистите няма да преговарят на срещата с ГЕРБ в понеделник. Георгиев уточни, че те са поканени на тези разговори, за да споделят своите виждания за случващото се в страната.

"Нямаше разнобой по мнението, че не желаем да се хвърли страната в хаос чрез едни нови парламентарни избори, които е съмнително дали ще доведат до някакво ново преструктуриране на политическото пространство, а в същото време ще се продължи да се ръководи държавата от правителство, аналогично или същото като това в момента", каза Георгиев.

Според него това не е добре за страната, защото това правителство не може да направи нищо съществено.

Георгиев се надява да няма мимикрия в желанието на ГЕРБ да се получи стабилност.

Социалистът коментира, че единствената практическа възможност е да се направят компромиси от партиите в дясното пространство и да се направи едно мнозинство, което да излъчи правителство и да проведе необходимите реформи.

Той смята, че това, без съмнение, са партията и коалицията в семейството на ЕНП.

"Има голямо сходство в говоренето и по отношение на Патриотичния фронт, напоследък чуваме говорене от страна на ББЦ, че са готови да се прегърнат. От друга страна до неотдавна АБВ също декларира готовност да съдейства по този начин чрез директно партниране с ГЕРБ", каза Захари Георгиев.

Той коментира и изборните резултати. Според него, въпреки свършеното от правителството на Пламен Орешарски, БСП е "изсърбала супата", тоест негативния вот на хората, заради некоректното поведение на ДПС към общата подкрепа на кабинета.

Според Георгиев е важно БСП да си извлече поука от станалото и да не го забравя.

"Загубата е тежка, изключително неудовлетворително и слабо представяне на тези избори в сравнение с това, което очаквахме. Анализът показва, че разочарованите от нас основно са отишли в двете формации, които се отцепиха от БСП – АБВ и Движение 21. Немалко от тях са се ориентирали в последния момент и към "Атака", и към ББЦ, за да изразят своя протестен вот, независимо от сигурно явното съзнание, че там има доста демагогия", посочи Георгиев.

От БСП са си поставили за цел председателят да съумее в рамките до месец да предложи сериозни промени – персонални и структурни. Персонални – в Изпълнителното бюро. И доста по-осъзнато да се поработи и по формирането на ръководствата на структурите по места.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини