Economist: Българите са все така нещастни след изборите

Българите са сред най-нещастните хора в света според доклада на ООН "Световното щастие". В проучването за 2013 г., което взима предвид брутния вътрешен продукт (БВП), корупцията, здравеопазването и други фактори, България се нарежда на 144-о място от общо 156 страни – след Афганистан, Ирак и Зимбабве. По този начин авторитетното британско издание The Economist започва своя коментар, посветен на ситуацията в страната след парламентарните избори. „За съжаление, резултатът от вота няма да разсее кой знае колко мрака. Много вероятно е на власт да се върне Бойко Борисов - бивш борец с едро телосложение, бодигард и шеф на полицията. Той подаде оставка през февруари 2013 г. на фона на протестите срещу бедността”, припомня списанието, цитирано от bTV. Описана е и ситуацията в политическото пространство у нас – с останалите далеч след ГЕРБ социалисти, „партията на турското малцинство” ДПС, „ултранационалистическата партия „Атака”, „малко по-слабо националистическия Патриотичен фронт” и „новата популистка партия „България без цензура”. Economist посочва, че със своите 33% от вота Борисов не може да управлява сам и търси партньори, но БСП и Реформаторския блок го пренебрегват и сега се правят сложни маневри за друг формат. „Резултатът вероятно ще е още едно нестабилно правителство, петото за 18 месеца”, пише изданието, което напомня за нерешения проблем с КТБ, високите цени на тока, корупцията и слабата икономика. „Но дори да бъде скалъпено ново правителство l следващите няколко седмици, българите имат малко доверие в това, което то може да постигне. Според Николай Стайков от миналогодишното протестно движение "единственият вариант е трипартийна коалиция, която обаче трудно ще прокара непопулярни решения и ще бъде много нестабилна." Това само ще засили политическата бъркотия, казва Стайков . Настъпващата зима може да бъде още по-бурна от предишния, когато недоволни българи излизаха на улиците всеки ден”, вещае Economist.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ин
    Ина
    0 0
    11:39, 12 окт 2014
    Коалиция само между ГЕРБ и ББЦ ще бъде успешна
  • 2
    Да
    Дарин
    1 0
    11:40, 12 окт 2014
    И няма да бъдем щастливи, докато си чертаят все същите схеми за манипулация и ограбване на народа ни. Трябва ни нещо ново!
  • 3
    Бл
    Благо
    0 0
    11:42, 12 окт 2014
    Не бива РБ и ПФ да са в управлението!!
  • 4
    Бо
    Борислав
    1 0
    12:05, 12 окт 2014
    Няма как да стане по-добре положението, докато все старите познати лица управляват държавата. С нови хора в управлението, мисля че нещата може да започнат да се подобряват.
Последни новини