Чистачка гледала 2 часа групата с детето аутист

Чистачка и домакинка са гледали 2 часа децата от групата на Ана-Мария, без да имат правомощия и компетентност, съобщиха вчера от агенцията за закрила на детето.
Поводът е проверка в 4-о помощно училище в София след сигнал на родителите на 13-годишното момиче с аутизъм, че е възможно да е жертва на насилие. На 19 септември майката взема детето от училище, като го намира без сутиен, на 27-и и 28-и при опит да я заведат в банята малката изпада в шок, показва гърдите си и говори за "чичко, който я пипал".

От министерството на образованието също обявиха като отновно нарушение, че на 19-и в училището се е провела работна среща с учителите за уточняване на транспортния график и децата са останали под надзор на непедагогически персонал. След 11 ч възпитателят титуляр на 7-и клас е бил освободен и сменен с друг. Между 13 и 15 ч Ана-Мария е била в друга група, не в своята. Ръководството и педагогическият персонал не е разпознал сигнала като рисков и не са задействали координационния механизъм още на 19-и.

Следващото нарушение е, че в училището няма ефективно сътрудничество с родителите. Преди дни майки се оплакаха, че възпитатели настояват връзката с тях да е единствено по мейла и да не ги безпокоят по телефона. Като нарушение министерството отчита още, че няма въведен механизъм за действие при тормоз между учениците. Сред нарушенията било още "некоректно водена училищна документация". В досието на Ана-Мария например не било отбелязано кой е личният лекар.

На 29 септември са взети писмени обяснения от персонала в училището. Всеки от тях е неосъждан, каза Ваня Кастрева.

Докато тя съобщаваше нарушенията, в залата в министерството се качи голяма група от протестиращите долу родители.

Пред подкрепящите я в протеста майката Радосвета Симеонова каза, че Ана-Мария се сковава, изпада в истерия, когато види училището си в новините по телевизията. "В нервен срив е. Това поведение не е типично за нея. Това напрежение, което показва, е страшно", допълни тя.

Разгневените родители настояха за проверка във всички помощни училища, както и за мандатност на директорите.

Как така директорката Венета ал Шериф изведнъж се разболя, питаха те. Аз не съм се разболяла и съм пред вас, нека не прехвърляме отговорности, отговори им Кастрева. Тя още веднъж се извини на всички, които са се почувствали обидени от думите за навиците на малката и призна: "Имам близки с такива деца, всяко дете е една отделна сфера".

Майката Радосвета Симеонова:
Трябваше да подпаля училището, щом не ми отговориха за сутиена
Трябваше да запаля училището в самото начало, когато никой не ми даде обяснение за липсата на сутиена. Реших по мирния начин да потърся отговор. Вечерта със съпруга ми коментирахме, той ми каза, че може да има някакво разумно обяснение. Това е причината да се забавя с воденето на гинеколог. С Ана не е говорил и психолог, чакаме реакция от органите на реда, защото може да наруша процеса по откриването на извършителя. Служители на МВР ми казаха и ме молеха да не бързам. Каквото и да направя като намеса, би могло да се изопачи. Аз не знам как да попитам дали дъщеря ми е била изнасилена.
Не мога да прощавам, това е моя лоша черта, моят най-голям недостатък. Приемам извинението, но те не се посвениха да обидят детето ми публично. Те не се постараха да извадят това, което аз съм написала за нея. Те си позволиха да извадят неща, които никой никога не е вкарвал в обращение. Срамота е да се коментира 13-годишно момиче, което не може да се защити.

Момче аутист 3 часа под ключ, имал газове
Тийнейджър от Пловдив с аутизъм е бил затворен сам 3 часа в стая на дневния център за деца с увреждания "Света Ана", тъй като пускал газове. Това разказа вчера трудотерапевтката Десислава Маджарова, която се включи в митинга на 30 майки от града в защита на Ана-Мария. Според Маджарова гаврата с момчето е станала през март м.г. Детето било на около 14-15 г. Самата тя е била служителка на фондация и е изпращана в "Св. Ана", за да помага.
Опитах се да информирам прекия си началник за случая, но не ми обърна внимание, твърди Маджарова. През пролетта на 2013 г. тя е подала сигнал в отдел "Закрила на детето". В него описала както този инцидент, така и друг с 11-годишния Християн. Скандалът с второто дете, което е със синдром на Даун, гръмна в медиите и предизвика множество проверки в центъра. Майката обвини тогава персонала, че са го малтретирали, тъй като момчето имало синини в областта на бъбреците.
"Твърденията на Маджарова са долни инсинуации. Не сме имали дете с аутизъм в тийнейджърска възраст. Идваше 7-годишен такова заболяване, но то се подобри и вече ходи в масово училище", коментира музикалният педагог в "Св. Ана" Филка Китова. Тя замества в момента директорката, която е в отпуск. Китова добави, че нищо вярно не е имало и в обвиненията за издевателство над Християн в центъра. Проверките на институциите го доказали

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини