Отсечените на "Орфей" кипариси ще бъдат заменени с туя

Три отсечени кипариса на ул. „Орфей“ предизвикаха бурна реакция от читатели на parvomai.net. Окастрените им стволове седят грозно и жалко на фона на магазинчетата зад тях. Проверихме кое е наложило премахването им и има ли разрешение за това. Въпреки откровеното нежелание на хората, които са го направили да отговорят на въпросите ми, оказа се че те са постъпили юридически коректно. Подали са заявление в общината и са получили разрешение оттам. Обяснението им е, че кипарисите са били грозни и клоните са пречели на преминаващите оттам пешеходци, а тротоарът на това място е твърде тесен. Според разрешителното, трябва в срок до 15 октомври те да засадят ново и подходящо растение. Отговорните за това са се допитали с хора работещи в разсадник за подходящ дървесен вид. Оказало се, че туята отговаря на изискванията им, но по това време не годината не може да бъде засадена Затова предстои в общината да бъде депозирана молба за удължаване на срока. През зимата, обаче, грозните стволове на трите отсечени кипариса ще останат на това място, за да не си позволяват шофьорите, в разрез с правилата, да спират на тротоара.

След направена справка в общината се оказа, че всичко това е точно така. С едно допълнение – тротоарът не е място, на което всеки по свое решение може да засади дърво – така както се случва на много места в града. Появилите се на много улици кипариси са неудачни, пречат на пешеходците и ограничават видимостта на шофьорите, но за да не се запълват оставените дупки с каквито и да е плочки, е по- добре унищожените дръвчета да бъдат заменени с други.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Щу
    щукар
    3 -1
    20:05, 11 окт 2014
    А Интелектуалното величие с аромат на сом и търсача на крави какво се изходиха по въпроса?
  • 2
    Го
    горски
    0 0
    23:06, 13 окт 2014
    Ами аз да взема да засадя новогодишна елха на площада пред читалището за да не се харчи кметството за Коледа и при посрещането на новата година.Няма да питам никой.Тротоарите не са ли общинска собственост?Общината защо мълчи?Кой е разрешил и на кого,да сади дървета където си иска?Държавното е общо,личното си е мое.Още малко.
Последни новини