Безредиците в Турция отнеха още 6 живота

Протестите и безредиците в Турция отнеха още 6 живота, включително на двама местни полицейски началници в източната турска провинция Бингьол.
Началникът на регионалната служба за сигурност, заедно със свои заместници, инспектирал улиците с пострадалите офиси и магазини при неотдавнашните протести. От преминаваща край тях кола открили огън с автоматично оръжие.

Заместник-началникът и полицейски комисар загинали, началникът, който е бил цел на нападението, е в реанимация, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

В граничната със Сирия провинция Газиантеп станаха масови сблъсъци на демонстранти с полицията и престрелка между две групи протестиращи. Служителите на реда са били атакувани с камъни и бутилки със запалителни смеси. При сблъсъците са загинали четирима души.

Убитите при вълненията в Турция са вече над 30. Ранени са десетки.

Протестите продължават и в други градове в Турция. В четвъртък в столицата Анкара се сблъскаха студенти и полицаи. В Мерсин бе открит огън по тълпата от привърженици на забранена партия, съобщи местната телевизия. Ранени са шестима души, включително четирима служители на полицията.

Протестиращите чупят витрини, палят автомобили, преграждат улици и горят автомобилни гуми. Силите за сигурност използват сълзотворен газ.

В градове в кюрдския югоизток и някои райони на Истанбул дежурят военни и жандармерия.

Гневът на хората бе предизвикан от действията на "Ислямска държава" в пограничния със Сирия град Кобане и от бездействието на Анкара, която не се ангажира с активна помощ за сирийските кюрди.

Президентът Реджеп Ердоган определи в четвъртък протестите като провокация и опити за влияние върху вътрешната и външната политика на Анкара.

"Цел на акциите е нарушаване на общественото спокойствие и това е неприемливо. Напълно очевидно е, че изблиците на насилие нямат никакво отношение към темата Кобане", посочи той.

Политическите партии, в това число прокюрдските, също нарекоха безредиците "провокации" и призоваха населението към спокойствие и благоразумие, но заявиха и, че очакват от Анкара практически стъпки за нормализиране на ситуацията във вътрешността на страната и в кюрдския Кобане.

Лидерът на ПКК, който е в специален турски затвор с доживотна присъда, Абдулах Йоджалан, даде на властите срок до 15 октомври да направят конкретни стъпки в рамките на процеса на урегулиране на кюрдския проблем. Той заплаши, че ако град Кобане бъде оставен да падне в ръцете на ИД, турските кюрди ще прекратят мирния процес.

Протести и в Германия

Няколко хиляди кюрди излязоха снощи и по улиците на редица германски градове, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Най-многочислени бяха протестите в Щутгарт, Манхайм, Карлсруе.
Те протекоха без инциденти.

Напрегната беше обстановката в Мюнхен, където кюрдско шествие премина по улица, на която се намират множество турски магазини и заведения. Полицаите задържаха четирима участници в протеста, които се опитаха да предизвикат кавга със случайни минувачи.

САЩ искат да използват базата в Инджирлик

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви, че ключовата военна помощ, която САЩ биха искали да получат от Турция, е достъп до военновъздушната й база в Инджирлик и помощ при обучението и оборудването на умерените сирийски сили, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Хейгъл каза, че американските представители са поставили тези въпроси в разговори с турските лидери тази седмица. Той посочи също, че искането на турския президент САЩ да установят зона на сигурност по границата на Турция със Сирия "не е обмисляно сериозно", но добави, че американските лидери са отворени за дискусии по този въпрос.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини