Всички българи ще работим с 4 месеца повече, за да се пенсионираме

Всички българи ще трябва да работим с 4 месеца повече, за да се пенсионираме. За мъжете ще са нужни 38 години трудов стаж, а за жените - 35. Това ще се случи, ако Кодексът за социално осигуряване не бъде променен в оставащите по-малко от 60 работни дни до края на годината. Така от 1 януари 2015 г. мъжете ще се пенсионират на 64 години, а жените - на 61 години, пише "Стандарт". Преди два месеца социалният министър Йордан Христосков обеща, че в края на мандата на служебния кабинет ще бъдат предложени варианти как да продължи пенсионната реформа. В момента експерти обсъждат на закрити заседания различни схеми за пенсиониране, които ще станат известни тези дни. Няма гаранции обаче, че следващото управляващо мнозинство ще се съобрази с тях. Идеята е пенсионната възраст да започне да се повишава с по няколко месеца всяка година. Не е ясно дали стъпката ще е 4 месеца, както е сега в закона. От служебния кабинет са поели ангажимент пред Европейската комисия пенсионната възраст за мъже и жени да се изравни на 65 години след 2021 г. Друго обещание е да се въведе пенсионна възраст за военни и полицаи - 52 и 55 години в зависимост от чина. Сега те трябва да имат само 27 години стаж, за да излязат в пенсия. От бизнеса са твърди в позицията си, че за хората под пагон трябва задължително да има пенсионна възраст, за да се ограничи ранното пенсиониране. Друг проблемен аспект е пенсионирането на работещите I и II категория труд. По закон от догодина ранните им пенсии трябва да се плащат от професионалните фондове.


Източник: http://www.novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    16 -1
    09:54, 7 окт 2014
    Забележете!!! Всички българи!!! Всички българи им се удължава срока на трудовия стаж,защото парите не достигат за неработещите и поголовно размножаващия се римски елит,който пък от своя страна се отплаща на червената мафия за да бъде вечно на власт.
  • 2
    Че
    Челенджър
    4 -3
    17:00, 7 окт 2014
    Дойде ГЕРБ и макар, че го няма Вдянков се започна! Вчера тока нагоре, днеска стажа, утре пенсиите и минималната заплата замразени, после ЦЦЦ със слушалкити и Ало Ваньо. Всичко по /известния/ реда си.
  • 3
    11
    1111
    3 -1
    17:20, 7 окт 2014
    e, to se ochakvashe.....
  • 4
    Ра
    РАБОТЕЩ
    1 0
    20:45, 7 окт 2014
    То сега е пълно с работещи пенсионери, това означава че възрастта не е проблем,но им се иска хем пенсия, хем заплата, удобно за пенсионерите и за работодатели, кога ще има закон или пенсия или заплата.
  • 5
    Ба
    бай Дъуей
    0 0
    20:56, 7 окт 2014
    Пенсия нема, недейте чека да ви огрее. Така и ще си ходите на работа с инвалидната количка и направо ще си останете там, докато бачкате за 300 лева за да си погасите вноската от 1000 лв. по кредита, който за съжаление ще остане да се изплаща по наследство от вашите деца. Нема никав смисъл да чакате пенсия, щото тя и без това няма да може да ви стигне за тока, водата, хляба и лекарствата.
  • 6
    Въ
    възмутен
    0 0
    16:27, 4 дек 2014
    откъде на къде, аз ще работя до 100 години- за да храня циганите, за да им осигурявам социалните, детските,а тях ги мързи и носа си да обършат.Не е редно само работещите 3-та категория да понесат целия товар на плещите си.За да има работа за младите ,трябва възрастните да се пенсионират. А тези които се чувстват работоспособни след това- в градини и паркове могат да бъдат много полезни.
Последни новини