В Латвия ще управлява „тройна коалиция”

Партията на рускоезичното малцинство в Латвия печели най-много гласове на парламентарните избори, но управляващата десноцентристка коалиция ще остане на власт.
Партията на рускоезичното малцинство в Латвия печели най-много гласове на произведените вчера в страната парламентарни избори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Управляващата десноцентристка коалиция обаче ще остане на власт в бившата съветска република след изборите, които преминаха под сянката на опасенията от Русия на фона на украинската криза.

Според почти пълните, официални резултати след преброяване на подадените бюлетини в 1000 от общо 1054 избирателни участъци, социалдемократическата партия на рускоезичното малцинство "Съгласие" е получила 23 процента от гласовете и ще има 25 депутати в 100-членния Сейм.

Най-голямата формация от управляващата коалиция, десноцентристката "Единство" на премиера Лаймдота Страюма, е втора с 21 процента или 23 мандата в еднокамарния парламент.

Нейните партньори, Съюз "Зелени и фермери" и Национално обединение "Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/ДННЛ", са спечелили съответно 21 и 17 места в Сейма.

Това означава, че управляващата коалиция ще има стабилно мнозинство от 61 мандата.

Тези официални резултати опровергават частично проучванията екзит пол, които отредиха снощи първо място на "Единство" пред "Съгласие".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини