България избира народни представители в 43-то Народно събрание

България избира новите 240 депутати на извънредни парламентарни избори. 6 875 199 избиратели могат да упражнят правото си на глас. Данните са на Централната избирателна комисия (ЦИК). За място в 43-тото народно събрание се борят 18 партии, 7 коалиции и 5-ма независими кандидати. Общият брой кандидати, регистрирани за изборите, надхвърля 6000 души. Броят на регистрираните наблюдатели на процеса надвишава 17 000.

ЦИК е в пълна бойна готовност за парламентарните избори, а вече има и обобщени данни за основните параметри на предстоящия вот. 774 са кандидатските листи. Секциите в страната са 11 724, а тези в чужбина - 428 в 59 държави. Бюлетините са 32 вида. 31 от тях са за избирателните райони в страната, а една обща - за чужбина. ЦИК отчита общо 75 сигнала за нарушения, съобщи БТВ.

От неправителствения сектор са установили, че в своите указания ЦИК е обявила, че дори отрязъкът с номера на бюлетината в долния ъгъл да не е откъснат, тя пак ще се брои за действителна. Освен Комисията, сезирали и съда, но сигналът им бил определен като недопустим. Според тях така има опасност да се разкрие тайната на вота, тъй като когато такава бюлетина бъде използвана, много лесно може да бъде свързан гласоподавателят с конкретната бюлетина и съответно направеният избор в нея. Оттам нататък се отваря вратата за контрол върху гласуването и оказване на натиск.

Според експертите, така се дописва Изборният кодекс. От Комисията обаче твърдят, че проблемът не е сериозен и е следствие на разсеяност. Наблюдателите са в тревога и от факта, че Върховният съд е отрязал възможността гражданите да го сезират за рискови изборни практики, като тази с отрязъка на бюлетината. Идентификацията на бюлетината се прави по последните четири цифри от номера й.

Избирателите в Кюстендил, Перник, Плевен, Пловдив и 24-ти район в София могат да участват и в експерименталното машинно гласуване. За втори път правим опит да гласуваме по този начин. Първият машинен вот беше преди няколко месеца - за европейските избори през май. Сега машините са с 200 повече.

Най-много има в София - те са разположени в 80 секции в общините Подуяне, Средец, Оборище и Възраждане. Времето за гласуване е 6 минути. След това машината се деактивира.

На екрана се появява бюлетината в две страници. Правим своя избор, след което натискаме бутона „гласуване". Следващата стъпка е бутонът: „потвърждавам". След това машината разпечатва разписка, която се пуска в непрозрачна урна. Доставчиците гарантират тайната на вота. Резултатът от машинното гласуване няма да се зачита. Плановете обаче са то да бъде въведено на местните избори през 2015 г.

За хората с увреждания, които не могат да напускат дома си, са разкрити 96 подвижни избирателни комисии. Общинските администрации в цялата страна организират и транспорт до избирателните секции. Гражданите, желаещи да използват транспорт, за да достигнат до изборните секции, могат да позвънят в общината и в изборния ден.

Бюлетината, с която ще упражним вота си днес, не се различава от тази, с която се гласуваше на изборите за Европейски парламент. В лявата част отбелязваме в квадратче предпочитаната от нас партия, коалиция или независим кандидат, а в дясната по желание посочваме преференцията.

Този път обаче над преференциите с малки букви изрично е написано, че това са предпочитания за кандидат от избраната листа на партия и коалиция.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини