Ожесточени боеве между кюрди и джихадисти в Северна Сирия

Ожесточени сражения са избухнали между кюрдските сили и „Ислямска държава", които от няколко дни свиват обръча около големия кюрдски град Кобани в Северна Сирия, близо до границата с Турция, съобщи "Франс прес".

Кюрдските сили се опитват да отблъснат офанзивата на джихадистите.

Джихадистите са достигнали на няколко километра от източните и югоизточните покрайнини на града въпреки американските въздушни удари в помощ на кюрдските бойци.

В покрайнините на Кобани са се чували обстрели с гранатомети, виждал се е да се издига гъст пушек, съобщава кореспондентът на БиБиСи, който се намира точно на границата от турска страна.

По-рано турският министър-председател Ахмет Давутоглу обеща, че Турция ще направи необходимото, за да не се допусне "Ислямска държава" да овладее Кобани.

От Сирийската обсерватория за правата на човека заявиха, че тази сутрин два бронирани автомобила на ислямистите са били унищожени на около 2 км от Кобани.

Стана ясно също така, че „Ислямска държава" е установила контрол над 325 от общо 354-те села в близост до град Кобани и турската граница.

„Те ни избиват по границата на Турция. Няма човещина от страна на Турция, няма човещина от страна на Европа", заяви представител на сирийските бежанци.

Повече от 150 хил. сирийци, основно кюрди, избягаха в последните седмици от района на Кобани, като потърсиха убежище в Турция.

Източник: http://news.ibox.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини