Кметовете от Кърджалийско скочиха на Близнашки,уволнявал по етнополитически признак

Кметовете от Кърджалийска област обвиниха служебния премиер Георги Близнашки, че уволнява кадри в местните структури на държавната администрация по етнополитически признак. Така той пречел на тяхната работа, всявал страх, притискал избирателите и влияел на вота.Градоначалниците на седемте общини от областта подписаха декларация до президинта Росен Плевнелиев с копие до премиера, земеделския министър, посланиците на страните членки на ЕС и на делегацията на ПАСЕ. Те настояват да се сложи край на етнополитическата чистка. Към тях се присъединиха и кандидатите за народни представители от ДПС Ердинч Хайрула, Салиха Емин, Муса Юсуф и Байрам Байрам.

Кметът на Кърджали Хасан Азис прочете деклларацията. В нея се припомня,че при формиране на служебния кабинет е постигнато споразумение между политическите сили. Според него е договорено кабинетът да работи за политическа стабилност и въздържане от реваншизъм. Случва се обратното. Стига се до нарушаване на човещки права. Етнополитическите чистки водят до намеса в изборната надпревара. Визират се уволнения на служители на Областната служба по земеделие. Те засягат професионалисти само от една политическа сила. Действията на служебното правителство се оценяват като дискриминационни. Отговорността е на президента,защото той назначава служебния кабинет, се припомня в докуменнта.

За медиите Хасан Азис посочи имена на уволнени, сред които Аднан Дормуш,Мелиха Дилбер Рушен Руфат и др.Шефът Гюрсел Емин е в отпуск и чака уволнение. В подобна позиция и шефа на Районното управление на горите Фикри Рамаданов.

Според кметът на Кърджали служебния кабинет е свършил работата на следващото правителство, като е отстранил от работа хора с формулировката че са в изпитателен срок. След 5 октомври тези специалисти щяха да са с постоянни договори,поясни градоначалникът.

Задачата е спусната огт ГЕРБ , категоричен бе кметът на Джебел Бахри Юмер.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Не
    неам нерви
    6 -1
    15:24, 23 сеп 2014
    А назначенията на ДПС по какъв признак са? Вижте само имената на уволнените!!!
  • 2
    Чи
    чистка за ДПС кадрите
    5 -1
    15:38, 23 сеп 2014
    сега ви заболя, а като при предишното продажно правителство уволнявахте за да назначите навсякъде турци не ревахте. Цялата дирекция земеделие в ръцете на ДПС. Изсякохте горите и си окрадохте които земи ви харесват.
Последни новини