Първа копка през октомври на пътна връзка на Момчилград с Маказа

Кметът на община Момчилград Акиф Акиф и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ д-р Лозана Василева подписаха договор за изпълнението на проекта „Пътна връзка на Момчилград - Кърджали – Подкова" по Програмата за развитие на селските райони.

Реализирането му е от съществено значение за развитието на бизнеса и туризма в региона. Той ще осигури по-пряка пътна връзка между населените места от общините Момчилград и Крумовград с шосето Кърджали – Подкова, част от Трансевропейската транспортна мрежа – коридор №9. След изграждането на новото трасе разстоянието за пътуващите през Момчилград и Крумовград до ГКПП „Маказа” ще бъде скъсено с над 10 км. В момента пътната връзка между двете общини и граничния пункт с Гърция се осъществява през спирка „Джебел”.

Новата пътна връзка ще бъде изградена от кръговото движение на входа на Момчилград и ще се свърже към международния път с премостване на река Върбица към село Градинка. Пътното платно ще е с ширина 7 м, като ще има тротоар от едната страна за движение на пешеходци. Мостът над река Върбица ще е с дължина 168 м и ширина – 11.50 м. С триклонно пътно кръстовище ще се свързва с международното шосе. Ще бъде ремонтиран и надлезът над жп линията.

„Очакваме изграждането на пътната връзка да даде сериозен тласък за икономическо оживление, а оттам и да повиши жизнения стандарт на момчилградчани”, заяви кметът Акиф Акиф. Той изрази надежда, че новото трасе ще спомогне и за развитието на съседните общини.

Градоначалникът извести, че първите стъпки за осъществяването на проекта са направени още на третия ден от встъпването му в длъжност. „Тогава проведохме първите разговори с регионалното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура”, за да реализираме един от приоритетните проекти на община Момчилград”, отбеляза Акиф Акиф.

Първата копка по изграждането на пътната връзка ще бъде направена в началото на следващия месец.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини