Дъжд заля 30 къщи в Добри дол

Над 30 къщи в село Добри дол са наводнени след падналия през нощта обилен дъжд. За щастие повечето от тях са необитаеми. 104 л/кв м са се изсипали в землището на селото. Според кметския наместник Добри Делчев в близкия язовир е имало свободен обем с височина между 3 и 4 м. Въпреки това, той се е препълнил и прелял, а водата от канала през селото е излязла по улиците и е влязла в домовете на хората. Беше страшно – разказва той – всичко бучеше. Веднага се е свързал с общинския кмет Ангел Папазов, който в 4 сутринта осигурява автобус за евентуална евакуация на самотно живеещите в селото възрастни хора. До там не се стига, но водата влиза в 8 обитаеми къщи. Язовирът е спасил селото да не бъде наводнено от висока приливна вълна.  Залети са много дворове, оранжерии с домати, градини с патладжан и друга селскостопанска продукция. Съборени са огради и леки постройки, но няма разрушени домове. Колите на пожарната отводняват домовете от тъмно утро. Жандармерията е на място и следи всичко да бъде наред.

Баба Стефания Милчева е на 85 години. Като повечето жители на селото е самотна жена, движи се с бастун. В 1 часа през нощта започва да усеща, че нещо бълбука навън. Отваря вратата и вода с височина около метър я залива. Тогава тя събира сили и отива да предупреди съседите, у които е тъмно и предполага, че са заспали.

„Казах им да спасяват каквото могат- разказва тя – защото когато се наводнихме от снега (преди 3 години) изгоряха хладилници и електроуреди“.

Във всяка къща има драматична история. Всеки е загубил по частица от живота или труда си. Но няма разрушени къщи и всички пострадали имат покрив над главите си.

През нощта на град Първомай са се изсипали 14л/кв.м

Теодора Кирякова

Кметския наместник Добри Делчев
Баба Стефанка

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Фи
    философ
    6 -7
    14:57, 5 сеп 2014
    Когато хората са немарливи и Господ ги наказва!
  • 2
    Пс
    Психолог
    7 -1
    17:04, 5 сеп 2014
    Лесно е да си философ, когато не живееш или нямаш имот там ;)
  • 3
    Му
    мунчо
    3 -5
    17:19, 5 сеп 2014
    ахахахах смешки имаше точно 3-4 заляти къщи
  • 4
    66
    666_1409932869
    6 0
    19:01, 5 сеп 2014
    лесно е да стоиш пред компа и да пишеш имаше това имаше онова ......защо господ да наказва тия баби и дядовци които едва ходят....
    а мунчо с тия четири къщи къде ги видя по БТВ сигурно .... към един часа мостчето на селото беше залято с около метър вода и всички къщи около канала бяха заляти някои вътре други само дворовете ....
    тия хорища не живеят само съществуват там .... като изключим някои
  • 5
    Бу
    Буковец
    1 0
    20:46, 9 сеп 2014
    Вижте до какво положение демокрацията докара българското село и селяните. А какви българските села и селяни бяха при Тодор Живков и Петър Танчев.Но нашите селяни тръгнаха след демократите и Мозер-реалната граница и Арендаторите, които доизпиват кръвта на селяните.
Последни новини