Порошенко: Днес в 14 часа спирам огъня в Донбас

Петро Порошенко обяви, че днес в 14 часа ще издаде заповед за прекратяване огъня в Донбас. Украинският президент направи изявлението след разговори с лидерите на САЩ, Германия, Италия, Франция и Великобритания на срещата на върха на НАТО, която започна вчера в Нюпорт, Уелс.

Порошенко участва в заседание на комисията НАТО-Украйна, след което обясни, че ще нареди прекратяване на огъня, ако на планираната за същия ден среща на контактната група в Минск бъде одобрен поетапен мирен план за Източна Украйна. Малко по-късно президентите на т.нар. Донецка и Луганска народна република Александър Захарченко и Игор Плотницки също заявиха готовността си за спиране на огъня в Източна Украйна днес.

В срещата на върха на НАТО, която продължава и днес, участват 28 лидери, България е представена от президента Росен Плевнелиев, външния министрите Даниел Митов и военния Велизар Шаламанов. Основните теми са Украйна и екстремистката заплаха в Ирак и Сирия. Друга основна тема ще е увеличаването на разходите за отбрана. Лидерите на 28-те ще бъдат призовани да увеличат военните харчове до 2% от БВП на страните си за следващите 10 години, съобщи “Уолстрийт джърнъл”. Само 4 от 28-те членки на пакта отговарят или надхвърлят това условие - САЩ, Англия, Гърция и Естония. Шефът на НАТО Расмусен заяви вчера, че алиансът трябва да промени досегашната тенденция за намаляване на военните разходи.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини